Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Το Βερολίνο γιόρτασε την ιστορική 20ή επέτειο από την πτώση του Τείχους

Ηγέτες από όλο τον κόσμο και περισσότεροι από εκατό χιλιάδες πολίτες έχουν κατέκλυσαν το κέντρο του Βερολίνου, όπου κορυφώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι εκδηλώσεις για την 20ή επέτειο από την πτώση του Τείχους με ένα τεράστιο χρωματιστό ντόμινο γκρεμίστηκε συμβολικά, συναυλίες και πυροτεχνήματα.

Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα, υπό συνεχή βροχή, στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας, κατά μήκος της διαδρομής των μεγάλων κομματιών ενός γιγαντιαίου ντόμινο που γκρεμίστηκε συμβολίζοντας την πτώση του Τείχους.

Τα κομμάτια, ύψους 2,5 μέτρων και βάρους 20 κιλών το καθένα, φέρουν μηνύματα ειρήνης γραμμένα από νέους και ξεκινούν από την Πλατεία του Πότσνταμ και καταλήγουν μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου. Το πρώτο κομμάτι έσπρωξε λίγο μετά τις 21:30 (ώρα Ελλάδος) ο Λεχ Βαλέσα, ιστορικός ηγέτης του πολωνικού συνδικάτου της Αλληλεγγύης.

Στο Βερολίνο βρέθηκαν δεκάδες πρώην και νυν ηγέτες, ανάμεσά τους ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, καθώς και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, ενώ μεταδόθηκε και βιντεοσκοπημένο μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Στους εορτασμούς για την 20ή επέτειο της πτώσης του Τείχους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Βαλέσα και ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ διέσχισαν συμβολικά νωρίτερα τη Δευτέρα ένα πέρασμα του Τείχους του Βερολίνου.

από [ www.tanea.gr ]
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 1:37 π.μ.- 10/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου