Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Παζάρι με όπλο το ΔΝΤ. Διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της Ε.Ε. παίζει η κυβέρνηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

Το σενάριο της προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίζεται να εξετάζει πλέον η ελληνική κυβέρνηση στην περίπτωση που το πακέτο σκληρότερων μέτρων, για την άμεση επιβολή του οποίου ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποδειχτεί ότι υπερβαίνει τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας.
Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο κ. Μεντβέντεφ. Η προοπτική της επιβολής του πακέτου των σκληρών μέτρων στην Ελλάδα, χωρίς να δοθεί η παραμικρή δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαχειριστεί τόσο την επιβολή του όσο και το περιεχόμενό του, επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την πιθανότητα η Ελλάδα να προσφύγει για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή ακόμη και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Αν και η κυβέρνηση επισήμως διαψεύδει κάθε τέτοια προοπτική, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κρατάει τη συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος πολύ χαμηλά γιατί η επισημοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα μπορούσε να εξαγριώσει τις Βρυξέλλες που επιδιώκουν η όποια λύση στο «ελληνικό πρόβλημα» να βρεθεί στο πλαίσιο της ευρωζώνης, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει και τον πρώτο λόγο για το είδος και το περιεχόμενο της λύσης.
Οι κίνδυνοι
Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο ρωτήθηκε σχετικά από «ΤΑ ΝΕΑ» «η προοπτική προσφυγής για βοήθεια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κυρίως, θα μπορούσε να εκληφθεί από τους κοινοτικούς εταίρους ως προσπάθεια της χώρας μας να υπεκφύγει από την αναγκαιότητα να υλοποιήσει απαρέγκλιτα το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Άρα μία τέτοια συζήτηση είναι εκτός πλαισίου σ΄ αυτή τη φάση και ως εκ τούτου εκτός από ανεπίκαιρη μπορεί να είναι και επιβλαβής».

Οι γνωρίζοντες πάντως υποστηρίζουν ότι το θέμα της αλλαγής πλεύσης της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα του εξωτερικού δανεισμού της χώρας μπορεί τελικά να αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στους εκβιασμούς και τις πιέσεις των Βρυξελλών για τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενόσω μάλιστα η παροχή «πολιτικής στήριξης» δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στις διεθνείς αγορές που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κερδοσκοπικά την Ελλάδα, η κυβέρνηση- υποστηρίζουν πάντα οι ίδιες πηγές- «οφείλει να εξετάσει όλες τις παραμέτρους για να μην οδηγηθεί η χώρα στην κατάρρευση».

από [ ΤΑ ΝΕΑ ]

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:10 πμ.μ.- 17/2/2010

Μοιραστείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου