Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

«Έχουμε τη βούληση να κάνουμε ό,τι χρειαστεί»


Η σημερινή κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει ό,τι χρειαστεί για να ανακτήσουμε ως Έλληνες την αξιοπιστία και την ισχύ της χώρας, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η βούληση αυτή της Ελλάδας εκφράστηκε από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν μόλις πρόσφατα. Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες για το 2010.
Ο κ. Παπανδρέου ήταν επίσης ξεκάθαρος ότι σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, η Ελλάδα είναι πρόθυμη και δεσμεύεται να λάβει όλα τα αναγκαία επιπλέον μέτρα -υπό τη «σκληρή», όπως αναφέρθηκε, τριπλή επιτήρηση (εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο πρωθυπουργός ήταν οξύς όταν αναφέρθηκε στο λόγο για τον οποίο η Ελλάδα έφτασε στο σημείο αυτό, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος» και «αποτελέσματα μίας ανεύθυνης πολιτικής» που ήταν να χάσει η χώρα μας την αξιοπιστία της ακόμα και στα μάτια των Ευρωπαίων εταίρων της.
Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια. Χαρακτήρισε καθαρό το μήνυμα της Συνόδου Κορυφής προς τις αγορές και τους κερδοσκόπους και τόνισε ότι είναι σημαντική η απόφαση για συντονισμένη δράση, εάν χρειαστεί, για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Εξηγώντας περαιτέρω, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής εκφράστηκε η πολιτική βούληση για στήριξη από πλευράς Ευρωζώνης και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η πολιτική βούληση να είναι αρκετή «για να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε την Ευρωζώνη».
Ως προς τη μορφή αυτής της στήριξης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν έχουν συζητηθεί ακόμη λεπτομέρειες μηχανισμών. Συμπλήρωσε όμως ότι θα είναι σημαντικό να έχει η Ευρωζώνη και στο μέλον ένα μηχανισμό αντιμετώπισης παρόμοιων περιπτώσεων, να πρόκειται δηλαδή για ένα πάγιο μηχανισμό.
Ως προς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα είναι σε τεχνικό καθαρά επίπεδο, συμπληρώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό τη συνεργασία με το ΔΝΤ σε ζητήματα τεχνικά (π.χ. τις διοικητικές αλλαγές). Σε παρόμοιες κρίσεις εκτός Ευρωζώνης, το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία που δεν έχει η Ευρωζώνη, πρόσθεσε.

από [ ΤΑ ΝΕΑ ]

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:27 μ.μ.- 11/2/2010

Μοιραστείτε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου