Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ «ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ» ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ «ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΣΚΑΙΡΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΙ». ΞΑΦΝΙΚΑ, ΑΠΟ ΧΘΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ, ΠΑΡΙΣΤΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΥΣ. ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ…

1. Η αποχωρούσα κυβέρνηση Καραμανλή (ή Σουφλιά;) απέδειξε για ακόμη μία φορά χθες πόσο ανεύθυνη και επικίνδυνη είναι για τον τόπο. Για έναν πολύ απλό λόγο. Όλα όσα εξαγγέλλει δεν έχουν στόχο την κάλυψη των αναγκών των πολιτών, αλλά την κάλυψη των δικών της επικοινωνιακών και εκλογικών αναγκών. Ενδιαφέρεται για την επικοινωνία, και όχι για την κοινωνία.

2. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά:

  • Πρώτο, πριν ένα μήνα ψήφισαν με τυμπανοκρουσίες στη Βουλή, ένα προϋπολογισμό που ήδη έχει πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων. Οι προβλέψεις τους ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι δεν δινόταν ολοκληρωμένες απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών, δεν ενισχύονταν τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, δεν στηρίζονταν οι δημόσιες επενδύσεις, η Υγεία, η Παιδεία. Αντιθέτως, επέβαλαν 7,1 δις παραπάνω φόρους στους πολίτες για το 2009.
  • Εμείς, από το Σεπτέμβριο, παρουσιάσαμε συνολικό σχέδιο με 4 προτεραιότητες για την έξοδο της χώρας από το τέλμα και πακέτο με 5 δέσμες μέτρων, το Νοέμβριο, για την αντιμετώπιση της απειλής της ύφεσης. Καλέσαμε την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τον προϋπολογισμό πάνω στις προτάσεις μας.Ποια ήταν η απάντησή τους; Και τι δεν ακούσαμε! Ο κ. Καραμανλής, που από το 2005 δίνει την παράσταση «χρήσιμος και όχι ευχάριστος» μας κατηγορούσε για ανευθυνότητα, ανέξοδη παροχολογία και απαντούσε αγέρωχα: «Είμαστε αποφασισμένοι να αποφύγουμε ανεύθυνους λαϊκισμούς, που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό πρόσκαιρων εντυπώσεων» και «Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της Χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας».

3. Ξαφνικά, χθες, η αποχωρούσα κυβέρνηση, που ομολόγησε από τον περασμένο Ιούλιο «πιάσαμε πάτο στα έσοδα», ανακοίνωσε:

α) Μέτρα-ασπιρίνες για τους αγρότες, με δανεισμό. Στα 500 εκ. ευρώ που ανακοίνωσαν, τα οποία όπως ομολόγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα προέλθουν από δανεισμό, αθροίζονται αποζημιώσεις αγροτών από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές, σε διάφορα προϊόντα, που έτσι κι αλλιώς έπρεπε να τους αποδοθούν. Η προχειρότητα και η ασάφεια των μέτρων, επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εμφανή σύγχυση, αμηχανία και πανικό. Πρόκειται για μέτρα τα οποία δεν εντάσσονται σε κανένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων των αγροτών, όπως αυτό που παρουσίασε στις Σέρρες και τα Τρίκαλα ο Γ. Παπανδρέου.

β) Επίδομα θέρμανσης-κοροϊδία από…100 έως 200 ευρώ. Δηλαδή από 34.000 μέχρι 70.000 δραχμές. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της κοροϊδίας θυμίζουμε ότι πριν 8 χρόνια, με το βαρέλι πετρελαίου φθηνότερο από ότι σήμερα, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έδιναν επίδομα θέρμανσης από 30.000 μέχρι 50.000 δραχμές. Θυμίζουμε επίσης ότι ο κ. Καραμανλής αρνήθηκε και το 2005, και το 2006, και το 2007, όταν το βαρέλι πετρελαίου σκαρφάλωνε στα 70, 80 και 100 ευρώ, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ να δοθεί επίδομα θέρμανσης από 300 έως 500 ευρώ με το επιχείρημα ότι το ταμείο είναι μείον και δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες…

γ) 90 εκ. ευρώ για επιδοτήσεις στις άγονες γραμμές του Αιγαίου. Πραγματικά συγκινητική κίνηση από μια κυβέρνηση που παρακολουθούσε, μήνες ολόκληρους, ασυγκίνητη τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των νησιών, λέγοντας «σας καταλαβαίνουμε αλλά χρήματα δεν έχουμε».

δ) Και το ωραιότερο: Ότι σε περίοδο τεράστιας οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση προχωρεί σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.

  • Στους εξοπλισμούς αυτούς, περιλαμβάνονται οπλικά συστήματα που χρειάζονται άμεσα, και άλλα, για τα οποία η προμήθειά τους, αν απαιτείται, μπορεί και πρέπει να καθυστερήσει. Το μείζον και επείγον ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας και την αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων είναι η αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Αντί η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις κραυγές αγωνίας των στρατιωτικών επιτελείων, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών σε πυρομαχικά και ανταλλακτικά, προχωρεί σε νέους εξοπλισμούς και, μάλιστα, με πλήρη αδιαφάνεια, με απ’ ευθείας αναθέσεις, για να ενισχύσει τις οικονομίες άλλων χωρών και να εξυπηρετήσει διάφορους μεσάζοντες. Το ΠΑΣΟΚ θα επανεξετάσει, όταν γίνει κυβέρνηση, την αναγκαιότητα των οπλικών συστημάτων, σε συνδυασμό με την αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, που απαιτείται.

4. Ποια είναι η βασική διαφορά μας με την σημερινή, αποχωρούσα, κυβέρνηση; Ποια είναι η διαφορά της υπευθυνότητας με τον πολιτικό καιροσκοπισμό;

  • Εμείς έχουμε συγκεκριμένο, ολοκληρωμένο σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Θέλουμε να ενισχυθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, αλλά με συγκεκριμένο σχέδιο και πρόγραμμα. Έχουμε καταθέσει, από τη Δ.Ε.Θ., τις 4 βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Έχουμε καταθέσει, από το Νοέμβριο, και 5 συγκεκριμένες δέσμες προτάσεων για την αποτροπή της ύφεσης με μέτρα για τη ρευστότητα στην αγορά, την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την ενίσχυση του εισοδήματος των ασθενέστερων, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των δανειοληπτών.
  • Αυτοί εφαρμόζουν πλέον την μέθοδο «άρπα-κόλλα», στη λογική του «μοιράζουμε, μπας και σωθούμε». Μέχρι χθες, λεφτά δεν υπήρχαν, γιατί έλεγαν ότι προτιμούσαν να είναι «χρήσιμοι παρά ευχάριστοι». Ξαφνικά, μπροστά στην προοπτική εκλογικής καταστροφής, λεφτά «βρέθηκαν». Ανακάλυψαν τους πολίτες, όταν είδαν ότι τα επικοινωνιακά τους τρικ, όπως ο ανασχηματισμός, δεν επαρκούν πλέον για να διακοπεί η κατάρρευσή τους στη συνείδηση των πολιτών.
5. Άλλο είναι λοιπόν τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών και της αγοράς στη βάση ενός συγκεκριμένου σχεδίου που απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας, και άλλο μέτρα που το μοναδικό σχέδιο που υπηρετούν είναι οι προεκλογικές ανάγκες πολιτικών καιροσκόπων που θέλουν να παραμείνουν για πάντα γαντζωμένοι στην καρέκλα. Τόσο απλά.
ΠΑΣΟΚ
το μποστάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου