Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΗ Η ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (Ή ΣΟΥΦΛΙΑ;) ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ. ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ, ΟΣΑ ΜΠΛΟΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΑΣ.

1. Η ιστορία έχει ως εξής: Έβλεπαν το αγροτικό εισόδημα να καταρρέει. Προειδοποιούσαν οι αγρότες αλλά αυτοί δεν έκαναν τίποτα. Κάποια στιγμή έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Οι αγρότες βγήκαν στους δρόμους. Και τότε «πανικοβλήθηκε» η κυβέρνηση. Όχι γιατί είναι τεράστια τα προβλήματα των αγροτών. Όχι γιατί ταλαιπωρείται όλη η κοινωνία. Αλλά γιατί οι κινητοποιήσεις των αγροτών κατέστρεψαν τη «μόστρα» του ανασχηματισμού. Έβαλαν μπλόκο στο περιβόητο «νέο ξεκίνημα». «Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα», που θα έλεγε και ο σημερινός, ως συνήθως αμέριμνος και αμέτοχος, πρωθυπουργός.

2. Ποια ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης; Άρχισε να μοιράζει, στα λόγια, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.Αυτή η κυβέρνηση κάνει θαύματα! Αυτή η κυβέρνηση, η οποία επί 5 χρόνια έλεγε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ξαφνικά «ανακάλυψε» ότι χρήματα υπάρχουν.

3. Οι περισσότεροι αγρότες όμως κατάλαβαν ότι τα «μέτρα» που ανακοινώθηκαν ήταν γραμμένα στο πόδι και δεν απαντούσαν στις ανάγκες τους αλλά στις ανάγκες της κυβέρνησης να ξεφύγει από ένα ακόμη πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. «Μέτρα» που ακόμη και αυτή τη στιγμή «εξειδικεύονται». Τόσο καλά μελετημένα ήταν. Ακόμη και κυβερνητικοί βουλευτές, κατηγορούν τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τον…σκιώδη πρωθυπουργό κ. Σουφλιά για παιχνίδια εξυπηρέτησης της εκλογικής τους πελατείας!

4. Αποτέλεσμα; Πάλι σε πανικό η κυβέρνηση. Και που εναποθέτει τώρα τις ελπίδες της; Στο λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό. Επενδύει στη σύρραξη μεταξύ των αγροτών και άλλων κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων. Δηλαδή, επενδύει και πάλι στο διχασμό της κοινωνίας.

5. Δήλωσε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος πριν λίγα χρόνια ανέβαινε στα τρακτέρ, ότι οι κινητοποιήσεις είναι υποκινούμενες. Συμφωνούμε απολύτως. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι υποκινούμενες. Τις υποκίνησε η απίστευτη αδιαφορία της κυβέρνησης για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Τις υποκίνησε η εξαπάτηση τους από τον σημερινό πρωθυπουργό. Τις υποκίνησε η απόγνωση που τους έχει οδηγήσει η πολιτική που ακολουθεί στο σύνολο της η αποχωρούσα κυβέρνηση. Υποκινούμενες από την αποχωρούσα κυβέρνηση είναι όλες οι κινητοποιήσεις: στην Παιδεία, στην Υγεία, παντού. Υποκινούμενες είναι οι κινητοποιήσεις των μαθητών, των φοιτητών, των δασκάλων, των καθηγητών, των συνταξιούχων, των εργατών. Υποκινούμενες από μία κυβέρνηση που αδιαφορεί για τη τόπο και τους πολίτες της. Από μια κυβέρνηση που πλέον το μόνο που μπορεί να προσφέρει στη χώρα είναι να της δώσει τη δυνατότητα να απαλλαχθεί από την θλιβερή παρουσία της.

6. Είναι σίγουρο ότι το τελευταίο που θα ήθελαν οι αγρότες είναι να ξημεροβραδιάζονται στα μπλόκα της Εθνικής, κόβοντας την Ελλάδα στα δύο. Εμείς, από την πρώτη στιγμή επισημάναμε δύο προφανή πράγματα:

  • Ότι σεβόμαστε την αυτονομία των αγροτών, στηρίζουμε τα αιτήματά τους και δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση να τους χειραγωγήσουμε, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι πριν λίγα χρόνια καβαλώντας τρακτέρ και κραυγάζοντας «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά».
  • Ότι κάθε κοινωνική ομάδα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις των ενεργειών της στο υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο.

7. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν λύσεις, δεν υπάρχει καμία προοπτική στο επάγγελμά τους με αυτή την κυβέρνηση, όσα μπλόκα και να στήσουν. Λύση είναι η ολοκληρωμένη πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για μία νέα Συμφωνία Εμπιστοσύνης Πολιτείας-Αγροτών και δέκα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματός τους. (βλ. http://www.pasok.gr/portal/gr/3/72124/7/7/1/showdoc.html).

8. Και κάτι τελευταίο. Παρακολουθούμε την απέλπιδα προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών και φιλικών τους μέσων ενημέρωσης να ταυτίσουν την υπεύθυνη στάση του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στις αγροτικές κινητοποιήσεις, με τον απίστευτο λαϊκισμό και τον κομματικό καιροσκοπισμό που επέδειξαν στο παρελθόν ο σημερινός πρωθυπουργός και η ΝΔ. Τους ρωτάμε: Είδαν τον Γ. Παπανδρέου πάνω στα τρακτέρ να μοιράζει ανέξοδες υποσχέσεις και ακάλυπτες προεκλογικές υποσχέσεις; Είδαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ανεβαίνουν στα τρακτέρ και να τα οδηγούν στις Εθνικές Οδούς; Όσο και να λένε κάποιοι ότι είμαστε ίδιοι, δεν είμαστε. Τελεία και παύλα.

ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου