Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΕΡΓΙΑ: Η ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΕ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ. ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

1. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξορκίσει την ανεργία μαγειρεύοντας δείκτες και προσπαθεί να διαχειριστεί το φόβο των πολιτών με κούφιες διαβεβαιώσεις και ρουσφετολογικές ενισχύσεις προς άγρα ψήφων.

2. Τα στοιχεία που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) για τη μείωση του δείκτη της ανεργίας δεν ταυτίζονται με αυτά που δίνουν τα Εργατικά Κέντρα σε όλη τη χώρα, και τα οποία μιλούν για 20-25% και περισσότερο ποσοστό ανεργίας ανά νομό. Και όμως, την ίδια ώρα η ΕΣΥΕ εκτιμά την ανεργία στο 7%.

3. Πως γίνεται αυτό; Υπάρχει εξήγηση…

  • Στις έρευνες για την ανεργία χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές, όπως το να επιλέγονται μικρότερα στατιστικά δείγματα από τους νομούς εκείνους που έχουν υψηλότερη ανεργία και μεγαλύτερα στατιστικά δείγματα από τους νομούς εκείνους που έχουν λιγότερη ανεργία…
  • Ο δεύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι ο υπολογισμός της εγγεγραμμένης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Ενώ ως το 2004 επιτρεπόταν η εγγραφή ενός ανέργου στο Μητρώο εάν είχε πραγματοποιήσει έως 12 ημερομίσθια το μήνα, τώρα φτάνει να πραγματοποιήσει ένας άνεργος ακόμη και 1 ημερομίσθιο το μήνα για να θεωρηθεί ως εργαζόμενος!
  • Επίσης, από το 2004 και μετά, ένας πολίτης που έχει ένα περιορισμένο εισόδημα από αγροτική εκμετάλλευση, δε δικαιούται να εγγράφεται στα μητρώα του ΟΑΕΔ

4. Σήμερα, η άπραγη κυβέρνηση περιφέρεται μιλώντας για σχέδιο εξόδου από την κρίση και σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας. Τέτοιο σχέδιο δεν έχει δει κανείς. Αν κρίνουμε από τις 60 χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις που δρομολογούν στο Δημόσιο τομέα, με χρήματα του ΟΑΕΔ, προφανώς δεν τους απασχολεί η εκπόνηση σχεδίου εξόδου της χώρας απ’ την κρίση, αλλά σχεδίου εξόδου της κυβέρνησης από τη δική της κρίση!

5. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε ουσιαστικά μέτρα που συνδυάζουν τις επενδύσεις για νέες θέσεις εργασίας και την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας από νέους στον ιδιωτικό τομέα -ακριβώς το αντίθετο δηλαδή με αυτό που κάνει η Κυβέρνηση. (βλ. την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της ανεργίας http://www.pasok.gr/portal/gr/0/70116/7/7/1/showdoc.html

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου