Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΜΕ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Η ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΜΕ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΟΧΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

1. Γράφαμε χθες και ανακοινώνεται σήμερα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μας για το 2008 θα φτάσει, μπορεί τελικά και να ξεπεράσει, το 5%. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Καραμανλή «έπεσε έξω» περίπου 8 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2008. Ο προϋπολογισμός εκείνος ήταν ο «προϋπολογισμός ευθύνης» για την κυβέρνηση. Ήταν ο προϋπολογισμός για τον οποίο η κυβέρνηση προσέφυγε το 2007 στις εκλογές. Ήταν ο προϋπολογισμός στον οποίο αρχικά το έλλειμμα επρόκειτο να είναι 1,6% του ΑΕΠ.

2. Ακούμε παράλληλα ότι το δημόσιο χρέος της χώρας αυξήθηκε τα τελευταία 5 χρόνια κατά 80 δις ευρώ και έφτασε τα 260 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει επιπλέον χρέος 8.000 ευρώ για κάθε Έλληνα και Ελληνίδα.

3. Το τραγικότερο όμως δεν είναι τα ελλείμματα. Γιατί ελλείμματα μπορεί να έχει και μία χώρα η οποία κάνει παραγωγικές επενδύσεις, ασκεί πραγματική κοινωνική πολιτική, επενδύει στην υγεία και στα νοσοκομεία, στην παιδεία στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια, επενδύει στην Περιφέρεια με δημόσια έργα. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να δημιουργήσουν ελλείμματα, μεσοπρόθεσμα όμως θα καλύψουν και με το παραπάνω το κόστος.

-          Το τραγικότερο για την Ελλάδα είναι ότι τα τελευταία 5 χρόνια τα ελλείμματα και τα χρέη εκτινάχθηκαν στα ύψη αλλά τα χρήματα δεν πήγαν ούτε στην υγεία, ούτε στην παιδεία, ούτε στην πρόνοια, ούτε στις δημόσιες επενδύσεις, ούτε φυσικά μειώθηκαν οι φόροι στους χαμηλόμισθους και στη μεσαία τάξη.

-          Όλοι οι πολίτες, όλοι μας, ρωτάμε: Που πήγαν τέλος πάντων αυτά τα χρήματα; Είναι σίγουρο ότι η χώρα καταχρεώθηκε τα τελευταία 5 χρόνια σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να καλυφθεί το κόστος της γαλάζιας «επανίδρυσης» - επιδρομής στο κράτος. Οι στρατιές ρουσφετιών, συμβούλων, παρασυμβούλων που πλημμύρησαν το Δημόσιο (βλ. για παράδειγμα στο σημερινό «ΕΘΝΟΣ» τις προσλήψεις 55 (!) ειδικών επιστημόνων στο Υπουργείο Άμυνας τη Μεγάλη Πέμπτη (!) και τη σχετική ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από τις 2 Φεβρουαρίου). Οι παχυλοί μισθοί και τα bonus των γαλάζιων golden boys που έφτασαν να «καθαρίζουν» ετησίως 400.000 και 500.000 ευρώ. Ένα στοιχείο είναι ενδεικτικό: η λειτουργία του κράτους το 2003 κόστιζε 31 δις ευρώ. Το 2009 θα κοστίσει τουλάχιστον 50 δις 19 δις ευρώ παραπάνω. Αυτά από μία κυβέρνηση που υποσχόταν ότι θα εξοικονομούσε 10 δις ευρώ το χρόνο.

4. Είναι πραγματικά συντριπτική για τη χώρα η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή. Και η ευθύνη βαραίνει τον ίδιο τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησής του, ανεξάρτητα από το ποιος είναι σήμερα υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Άλλωστε ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός, όταν το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του κ. Αλογοσκούφη στις 9 Ιουνίου 2005 είχε πει: «Ζητώ να μετατραπεί η συζήτηση αυτή σε συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η οικονομία και ο προϋπολογισμός ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ. Είναι γενικότερη, συλλογικότερη πολιτική της κυβέρνησης».

5. Κάθε μέρα που περνά με τη σημερινή κουρασμένη και καταρρέουσα κυβέρνηση να παραμένει στη θέση της, είναι ακόμη μία χαμένη μέρα για τη χώρα. Κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Υπονομεύονται οι δυνατότητες ανάταξης της οικονομίας μας. Η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες έχουν ανάγκη, άμεση και επιτακτική ανάγκη, μια νέα αρχή και όχι ένα παρατεταμένο τέλος της κυβέρνησης Καραμανλή. Και στις Δημοκρατίες, μια νέα αρχή μπορεί να γίνει μόνο με εθνικές εκλογές.

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 3:53 μ.μ. - 22/4/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου