Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ:

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ «ΤΟΥΜΠΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΜΙΣΟΛΟΓΑ. ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ.

1. Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χθες στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής (της λεγόμενης «Προανακριτικής» Επιτροπής) για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στην υπόθεση των καταγγελιών του εφοπλιστή κ. Μανούση, ο οποίος υποστηρίζει ότι του ζητήθηκε εκβιαστικά μίζα για να αναλάβει άγονες γραμμές στο Αιγαίο.

2. Ο Ανακριτής που εξετάζει την υπόθεση διαβίβασε στη Βουλή στοιχεία της κύριας ανάκρισης «ικανά να στοιχειοθετήσουν» για τον πρώην υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Α. Παυλίδη ενδεχόμενη σε βάρος του κατηγορία ηθικής αυτουργίας.

3. Η κυβέρνηση σήμερα, δια του εκπροσώπου της, δήλωσε: «είμαστε ανοικτοί στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» και ότι «σ` αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές αξιολογούν και αποφασίζουν κατά συνείδηση». Έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

-          Πρώτονείναι προφανές ότι μπροστά στα αδιέξοδά της η κυβέρνηση υποχρεώνεται για άλλη μία φορά σε αλλαγή στάσης. Παλαιότερα, απέρριπτε κατηγορηματικά τις Εξεταστικές, αλλά μετά αναγκάστηκε να την αποδεχθεί υπό το βάρος των εξελίξεων στο σκάνδαλο της Μ. Βατοπεδίου. Το ίδιο γίνεται τώρα και με την προανακριτική.Αλλά με μισόλογα. Η κυβέρνηση δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ της προανακριτικής στην ψηφοφορία.Όλοι γνωρίζουμε ότι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση. Θα περιμένουμε από την κυβέρνηση όμως να πάρει θέση. Σε άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση πήρε ξεκάθαρη θέση, αρνούμενη τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής, φτάνοντας μάλιστα στον τραγέλαφο να μην εμφανιστεί στη Βουλή η κυβερνητική πλειοψηφία.

-          Δεύτερον, θεωρούμε δεδομένο ότι η, έστω μισή και αναγκαστική, αλλαγή στάσης της κυβέρνησης αφορά όλες τις υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος και δημόσιας περιουσίας, όπως τα σκάνδαλα των δομημένων ομολόγων και της Μ. Βατοπεδίου.

-          Τρίτον, απορούμε (αν και δεν θα έπρεπε) για τη νέα εξαφάνιση του πρωθυπουργού, ο οποίος στο παρελθόν είχε αποπέμψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του, τον κ. Πολύζο, και τον κ.Δαϊλάκη για πταίσματα...

4. Το πρόβλημα σήμερα επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά είναι συνολικό. Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία παράγει σκάνδαλα, στη συνέχεια επιχειρεί να τα συγκαλύψει, και κινείται διαφορετικά μόνο όταν βρεθεί σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Τουλάχιστον, στην υπόθεση Παυλίδη δεν θα επαναληφθεί στην υπόθεση Παυλίδη η γελοιότητα της αποχώρησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας από τη Βουλή που ζήσαμε δύο φορές στην υπόθεση της Μ. Βατοπεδίου.

από ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου