Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ:

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ  

1. Ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του σήμερα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Νεολαία, υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση αποχωρεί αφήνοντας τεράστια βάρη στη νέα γενιά της πατρίδας μας: τεράστια οικονομικά βάρη με μία οικονομία σε ύφεση και ασύλληπτα χρέη, τεράστια περιβαλλοντικά βάρη με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα λιγότερα και ένα χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό που υπακούει στη λογική «τσιμέντο παντού», ένα ασφαλιστικό σύστημα σε κατάρρευση, μία αγορά εργασίας πραγματική ζούγκλα, μία παιδεία σε εγκατάλειψη.

2. Το χειρότερο όμως «βάρος» που θα κληρονομήσει η νέα γενιά από τη σημερινή κυβέρνηση είναι «το βάρος της διαφθοράς, που αφήνει στους νέους μας το συμπέρασμα ότι ο νόμος είναι το δίκαιο του ισχυρού. Ότι οι μεγάλοι και οι υποτακτικοί τους, μένουν πάντα ατιμώρητοι. Το πρότυπο της διαφθοράς και της πελατειακής αντίληψης, που τους μαθαίνει ότι για να πετύχεις, δεν έχει σημασία η σκληρή, συστηματική, μεθοδική δουλειά, αλλά η σχέση με την εξουσία, η καλή γνώση των τεχνικών τής απάτης, η δήθεν μαγκιά της εξουσίας».

3. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση,  ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε τους βασικούς άξονες των δεσμεύσεών μας απέναντι στη νέα γενιά της Ελλάδας:

Πράσινη Ανάπτυξη για ποιότητα ζωής και δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας  

-    «Πράσινη Ανάπτυξη σημαίνει ποιότητα. Ποιότητα ζωής, ποιότητα προϊόντων, αξία. Ποιότητα ζωής για τη νέα γενιά. Εμείς θα φέρουμε ένα νέο χωροταξικό, που θα ενισχύει την τουριστική επιχειρηματικότητα, αλλά θα συνδυάζει και την προστασία του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τα ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής».

-    «Πράσινη Ανάπτυξη σημαίνει δημιουργία χιλιάδων νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας, για τους νέους. Πρώτο βήμα η επένδυση στα, αποδοτικά ενεργειακά, υφιστάμενα αλλά και νέα κτίρια, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών, που πλήττεται τώρα με την ύφεση. Η Ελλάδα της ποιότητας και της διαχρονικής αξίας, είναι για μας η Ελλάδα του μέλλοντος, της νέας γενιάς, που πρέπει να κληρονομήσει αυτό το μέλλον».

Αξιοπρέπεια στην εργασία και διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους

-    «Εμείς δεσμευόμαστε να φτιάξουμε κοινωνικό δίκτυο, που διασφαλίζει το δικαίωμα σε όλους για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

-    Δέσμευσή μας, ο έλεγχος της αγοράς εργασίας.

-    Δέσμευσή μας, να προσανατολίσουμε τα STAGE αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, με την εξαίρεση μόνο ενός περιορισμένου αριθμού δημοσίων φορέων, που πραγματικά μπορούν να προσφέρουν πρακτική εκπαίδευση, και όχι κομματική διευθέτηση για το μέλλον των νέων.

-    Δέσμευσή μας να επεκτείνουμε τις θεμελιώδεις εγγυήσεις της εργατικής νομοθεσίας σε κάθε μορφή απασχόλησης. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα την οικονομικά εξαρτημένη αυτοαπασχόληση, τα περίφημα «μπλοκάκια». Τέρμα στο σημερινό αίσχος της ομηρίας, το αίσχος μιας προσωρινής δουλειάς, που δίνεται με αντιπαροχή τη συνείδηση του νέου.

-    Δέσμευσή μας, να δώσουμε κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κάνουν προσλήψεις με το ειδικό τετραετές πρόγραμμα για τους νέους έως και 30 ετών, για τους οποίους το κράτος θα αναλαμβάνει να καταβάλει για τέσσερα χρόνια τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη. Πάντα με την πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των νέων ανέργων και των οικονομικά εξαρτημένων αυτοαπασχολούμενων».

Επανάσταση στην Παιδεία

-    «Μιλάμε για δωρεάν παιδεία, δημόσια παιδεία, τεχνολογία, σωστές υποδομές για όλους, που πρέπει να αφορούν όλους χωρίς εξαίρεση, είτε ζουν στο Βοτανικό, είτε στην Εκάλη, είτε στο Ψυχικό, είτε στην Αγία Βαρβάρα, είτε στο Καστελόριζο, είτε στην Πίνδο».

-    «Με Εθνικό Απολυτήριο, για να απαλλάξουμε την οικογένεια από το φροντιστηριακό κόστος και από την ψυχοφθόρα βαρβαρότητα των εξετάσεων. Με εγγυημένο ποσό από το κράτος, το οποίο θα κατευθύνεται στο δημόσιο Ίδρυμα που θα τον δέχεται. Ο φοιτητής δεν θα υποχρεώνεται να αποφασίζει το επαγγελματικό του μέλλον στα 15 του, αλλά αργότερα, μέσα στο ίδιο το Ίδρυμα».

-    «Ξέρουμε ότι θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση του τόπου σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Παρόλα αυτά, οι δεσμεύσεις μας απέναντι στη νέα γενιά ισχύουν και θα ισχύσουν μέχρι κεραίας, μέχρι τελευταίας λέξης, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Έχω πει πολλές φορές, θα δώσουμε το 5% του ΑΕΠ στην παιδεία. Με 1 δις ευρώ επιπλέον για την παιδεία, στον πρώτο μας προϋπολογισμό. Θα τα βρούμε διότι εκεί πρέπει να επενδύσουμε, στην παιδεία. Διότι είναι διαφορετικές οι προτεραιότητές μας. Διότι θα κάνουμε σοβαρή αναδιανομή,θα κόψουμε σπατάλες».

Κράτος που σέβεται και υπηρετεί τον πολίτη

-    «Εμείς, απέναντι στην ανομία, απέναντι στην κατάρρευση αρχών και αξιών, απέναντι σε ένα κράτος σπάταλο, πελατειακό, χτίζουμε ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, παραγωγικό, επιτελικό και αποκεντρωμένο κράτος. Ένα κράτος που σέβεται, που προστατεύει, που στηρίζει, που εμπιστεύεται τον πολίτη».

-    «Ένα πολιτικό σύστημα διαφάνειας, εμπιστοσύνης, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, που υπερασπίζεται την αυτονομία της πολιτικής. Που δεν επιτρέπει σε λίγους ή ισχυρούς ή ολιγάρχες του πλούτου να κυβερνούν από το παρασκήνιο. Με καθαρούς κανόνες για όλους. Από το Δημόσιο στον επιχειρηματία, στα κόμματα, στα media, καθαροί κανόνες για μια δημοκρατική αναγέννηση στη χώρα μας».

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 2:26 π.μ. - 9/5/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου