Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Πολιτεύεται με ψέματα

Θυμάστε, ασφαλώς, τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο Κ. Καραμανλής πριν από τις ευρωεκλογές ότι δεν εξετάζουν αυτός και οι συνεργάτες του το ενδεχόμενο να μας καπελώσουν με φόρους. Υπήρχε κανένας που να έτρεφε τότε την ψευδαίσθηση ότι δεν μας έλεγε ψέματα; Νομίζω πως όχι. Είχαμε ήδη εξοικειωθεί με την ιδέα ότι δεν θα πρέπει να πιστεύουμε τα όσα λέει και τα όσα υπόσχεται πως θα κάνει ή δεν θα κάνει.

Απλώς τώρα έχουμε την επιβεβαίωση ότι ψευδόταν με τον πιο ασύστολο τρόπο, πιστεύοντας ότι έτσι θα περιόριζε τις διαστάσεις της εκλογικής ήττας του. Και ασφαλώς ξέρουμε πως αν τον ξαναρωτούσαμε αυτές τις μέρες αν θα έρθουν νέα μέτρα τον Οκτώβριο, πάλι ψέματα θα μας πει. Ετσι έμαθε να πολιτεύεται επί πέντε χρόνια, έτσι εξακολουθεί να πολιτεύεται και έτσι θα συνεχίσει να πολιτεύεται για όσο διάστημα παραμείνει στην εξουσία.

Με τα ψέματα, όμως, ούτε προβλήματα λύνονται, ούτε κρίσεις αντιμετωπίζονται. Και μπορεί να επιτρέπουν σε κάποιους να παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους, αλλά δεν αποτελούν αποτελεσματική μέθοδο διακυβέρνησης κρατών και αυτός είναι και ο λόγος που πάμε από το κακό στο χειρότερο όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν αντιλαμβάνονται, βλέπετε, οι κυβερνώντες ή, μάλλον, δεν θέλουν να αντιληφθούν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει ένα κράτος είναι να έχουν οι πολίτες μια στοιχειώδη εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις τους. Και αυτό είναι άσχετο με το αν και κατά πόσο συμφωνούν ή όχι με την ασκούμενη πολιτική τους.

Αλλά να δίνει ο πρωθυπουργός μια διαβεβαίωση για το ένα ή το άλλο ζήτημα και να αποδεικνύεται ύστερα από δύο ή τρεις βδομάδες ότι έχει πει ψέματα είναι κάτι το αδιανόητο για μια στοιχειωδώς σοβαρή χώρα και σίγουρα κάτι που δεν συμβάλλει ώστε να εκτιμά και να σέβεται έστω ο απλός πολίτης τον πρωθυπουργό του.

Φυσικά δεν διατείνομαι ότι όλα αυτά είναι πράγματα που δεν τα καταλαβαίνει ο Κ. Καραμανλής. Το αντίθετο συμβαίνει. Απλώς ισχύει αυτό που προανέφερα. Ετσι αντιλαμβάνεται την πολιτική και έτσι ενεργεί. Αλλον τρόπο δεν ξέρει.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

από ΕΘΝΟΣ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:33 π.μ. - 26/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου