Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

Το αρπακτικό

Τoυ Γιώργου Κανελλόπουλου


Σε περιόδους οικονομικής αναταραχής, όπως αυτή που ζούμε, ένας χρυσός κανόνας λέει ότι το κράτος λειτουργεί σαν την κλώσσα που βάζει τα μικρά κάτω από τις φτερούγες της για να τα προστατεύσει από τα αρπακτικά. Αμέσως μετά την εκδήλωση της κρίσης, σε ολόκληρο τον πλανήτη τα κράτη άνοιξαν τις φτερούγες τους για να καλύψουν κάτω από αυτές επιχειρήσεις και πολίτες. Μία από τις φτερούγες γράφει στην πάνω πλευρά «μείωση των φόρων» και η άλλη «μείωση των επιτοκίων». Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αγγλία μείωσαν τις φορολογικές επιβαρύνσεις και το κόστος δανεισμού για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία.
Το δικό μας κράτος, με την καθοδήγηση των κ.κ. Καραμανλή, Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου, αντίθετα με την παγκόσμια τάση, όχι μόνο δεν απλώνει δίχτυ προστασίας πάνω από τους πολίτες και την επιχειρηματικότητα, αλλά λειτουργεί ως μέγα αρπακτικό. Ένα φορολογικό μέτρο μπορεί να είναι δίκαιο ή άδικο, μπορεί να είναι λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικό.
Η κυβέρνηση όμως δεν παίρνει καν φορολογικά μέτρα. Απλά βάζει στόχους και κάνει αρπαχτές. Δεν φορολογεί τα εισοδήματα, αλλά εισπράττει από ό,τι κινείται στη δημόσια ζωή. Με λύπη μου παρατηρώ ότι οι στόχοι είναι πάντα μονομερείς.
Οι αρπαχτές πέφτουν στο κεφάλι των καταναλωτών τών 500 ή των 800 ευρώ, είτε με την αύξηση του ΦΠΑ είτε με τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, τα τσιγάρα, τα οινοπνευματώδη είτε με τον φόρο κατοχής μικρής έως ασήμαντης περιουσίας (το γνωστό ΕΤΑΚ) είτε με το Κτηματολόγιο ή τους ημιυπαίθριους.
Όταν πρόκειται για ελαφρύνσεις, πίσω από την κουρτίνα είναι οι τράπεζες, τα καζίνα, τα ΚΤΕΛ, γενικά οι Α.Ε., η Εκκλησία, η μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Καιρός είναι να αλλάξει πλευρό η ζυγαριά, γιατί υποφέρουν πολύ οι πολλοί ενώ οι λίγοι καθόλου.

Ο Γιώργος Κανελλόπουλος είναι πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
από ΤΑ ΝΕΑ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 9:42 π.μ. - 26/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου