Παρασκευή 26 Ιουνίου 2009

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η : Φορο-επιδρομή και αλχημείες

ΣΥΝΕΠΕΣΤΑΤΗ στις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις της αποδείχθηκε χθες η κυβέρνηση με την εξαγγελία των φορολογικών μέτρων, για τα οποία ρητά είχε διαβεβαιώσει πριν από τις ευρωεκλογές ο Κ. Καραμανλής ότι δεν είναι στις προθέσεις του να επιβάλει. Και δικαίωσε απόλυτα όσους είχαν προβλέψει ότι θα είχαν ως κύριο στόχο τα μικρομεσαία εισοδήματα, όπως συστηματικά κάνει η συγκεκριμένη κυβέρνηση στις συχνές περιπτώσεις νέων ή έκτακτων φόρων.

ΠΡΩΤΗ επισήμανση, κατά συνέπεια, η επίρριψη και πάλι των φορολογικών βαρών στα μικρομεσαία εισοδήματα και στους ειλικρινείς φορολογουμένους. Από τις τσέπες τους μάλιστα θα προέλθουν, μέσω αυξημένης φορολογίας καυσίμων και κινητών, και τα περισσότερα από τα προβλεπόμενα έσοδα, μια και είναι αβέβαιο αν και κατά πόσον τα έσοδα από σκάφη και αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού θα αποδειχθούν τόσο «αποδοτικά» όσο θέλει να τα εμφανίζει το υπουργείο.

ΔΕΥΤΕΡΗ επισήμανση, λοιπόν, και εξίσου σημαντική με την προηγούμενη, η πρόβλεψη ότι από τη στιγμή που τα μέτρα δεν θα αποφέρουν τα προβλεπόμενα έσοδα, τα αναμενόμενα τον Οκτώβριο νέα μέτρα δεν θα είναι απλώς και μόνο απολύτως αναγκαία για την κυβέρνηση, αλλά και πολύ σκληρότερα, αφού δεν θα έχει καλυφθεί το επιδιωκόμενο ποσοστό του ελλείμματος.

ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ επισήμανση το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει να καταφεύγει ανενδοίαστα ακόμη και σε χονδροειδείς λογιστικές λαθροχειρίες, εμφανίζοντας μειωμένες κατά 1,3% του ΑΕΠ -ή κατά 3 δισ. ευρώ- τις ανάγκες της δημοσιονομικής προσαρμογής. Ως εάν να απευθυνόταν σε αφελείς, ο υπουργός Οικονομίας έλαβε ως βάση των υπολογισμών του την προϋπόθεση ότι το έλλειμμα θα ανέλθει το 2008 σε 3,7% του ΑΕΠ, ενώ το αναθεωρημένο πρόγραμμα το έχει εκτοξεύσει στο 5% και ο ΟΟΣΑ το υπολογίζει να φτάσει ακόμη και στο 6%.

ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ έτσι, για ακόμη μία φορά, ότι οι προσπάθειες των κυβερνώντων να βάλουν μια τάξη στα δημοσιονομικά αδιέξοδα που δημιούργησαν είναι προκαταβολικά καταδικασμένες σε αποτυχία.

από ΕΘΝΟΣ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:24 π.μ. - 26/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου