Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

ΕΘΝΟΣ Γ Ν Ω Μ Η : Ομολογία αποτυχίας ...

Η ΠΡΩΤΗ φάση της φορολογικής επίθεσης της κυβέρνησης εκδηλώθηκε χθες με τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών για την εκχώρηση σε ιδιώτες της ευθύνης για την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Και μένει τώρα η δεύτερη, που θα είναι η επιβολή νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, έτσι ώστε να μετριαστούν κάπως οι διαστάσεις του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, οι οποίες τείνουν πλέον να καταστούν εφιαλτικές.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ του ΟΟΣΑ δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Προβλέπουν ότι για το 2009 το έλλειμμα θα φτάσει στο 6,1% και το 2010 θα εκτοξευτεί στο 6,7%. Και οι λόγοι είναι γνωστοί: η κυβέρνηση αυξάνει χρόνο με τον χρόνο τις δαπάνες αντί να τις περιορίζει ή έστω να τις συγκρατεί, και ταυτόχρονα βλέπει τα έσοδα να μειώνονται, επειδή στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησής της κατάφερε να διαλύσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

ΤΑ ΙΔΙΑ τα γεγονότα, μάλιστα, δείχνουν ότι η κατάστασή του είναι τέτοια, ώστε δεν υπάρχουν περιθώρια γρήγορης αποκατάστασης της λειτουργικότητάς του. Γι αυτό και ουσιαστικά παραμερίζεται και ανατίθεται σε ιδιώτες το έργο της είσπραξης των οφειλόμενων φόρων. Η κυβέρνηση ομολογεί με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο ότι κατέστησε τις Εφορίες ανίκανες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

ΚΑΙ ΔΕΝ είναι καθόλου απλό αυτό που πρόκειται να καθιερωθεί με τη νέα κυβερνητική ρύθμιση. Με όποιον τρόπο κι αν το δει κανείς, εκείνο που ουσιαστικά καθιερώνεται είναι η εκχώρηση του δικαιώματος σε ιδιώτες ή ιδιωτικά γραφεία να γνωρίζουν τα οικονομικά στοιχεία των Ελλήνων φορολογουμένων, μια και αίρεται γι αυτούς το φορολογικό απόρρητο που κανονικά ισχύει.

ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ, βεβαίως, ότι η σχετική διάταξη προβλέπει ρητά πως απαγορεύεται η χρησιμοποίηση στοιχείων που έχουν περιέλθει σε γνώση τους μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας, αλλά αυτό δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι είναι απαράδεκτη η εκχώρηση ενός τέτοιου δικαιώματος.

ΚΙ ΟΛΑ αυτά επειδή η κυβέρνηση διέλυσε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό σε βαθμό ώστε να τον θεωρεί άχρηστο.

από ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου