Ο ΠΡΩΤΟΣ απολογισμός αποδεικνύεται μέχρι στιγμής απογοητευτικός. Και δεν είναι μόνο ότι ο Σκοπιανός υπουργός επέβαλε την επιλογή του και ταξίδεψε στη χώρα μας ως υπουργός της «Μακεδονίας». Ούτε και ότι δεν έχει γίνει γνωστό τι επιτέλους αποφασίζεται για το θέμα της βίζας των Ελλήνων που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Εκείνο που κυρίως μετράει είναι οι απαντήσεις που εισπράξαμε από την πλευρά της Αγκυρας τόσο στο θέμα του Αιγαίου όσο και στο θέμα των λαθρομεταναστών και οι οποίες, αν μη τι άλλο, δείχνουν ότι οι έχοντες την ευθύνη για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής μας αγνοούν στοιχειώδεις κανόνες της.
ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΑΜΕ, φυσικά, θεαματικά αποτελέσματα. Η διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στα πέντε χρόνια των κυβερνήσεων Καραμανλή δεν άφηνε περιθώρια για τέτοιες αισιοδοξίες. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν είχε χρησιμοποιήσει τα διαπραγματευτικά όπλα που της είχαν κληροδοτήσει οι χειρισμοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα ήταν αφελές ν αναμένει κανείς ότι θ απέδιδε το παραμικρό η συνάντηση της Κέρκυρας. Αντίθετα, ως απόλυτα φυσιολογική κρίνεται η επιδειχθείσα από την τουρκική πλευρά προκλητικότητα.
ΕΚΕΙΝΟ που θα έπρεπε να γνωρίζει η κυβέρνηση είναι ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και δημόσιες σχέσεις. Χρειάζεται σχεδιασμό, μεθοδικότητα και επιμονή. Κι αυτές οι έννοιες είναι δυστυχώς άγνωστες για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το αποδεικνύουν με κάθε ευκαιρία. Και το απέδειξαν και στην Κέρκυρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου