Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Αυτό το τσιγάρο που καίει, είναι το τελευταίο;

Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ

ela@ath.forthnet.gr

ΠΟΥ ΝΑ ΔΙΑΝΟΗΘΟΥΝ τα καψερά τα πεζοδρόμια ότι αυτά θα πληρώνανε τη νύφη για τα αντικαπνιστικά μέτρα; Οι λεωφόροι δεν σηματοδοτούνται πια από ταμπέλες αλλά από αποτσίγαρα. Οι απανταχού χαρμανιασμένοι τραβάνε τη ρουφηξιά και μετά πατάνε με μίσος τη γόπα στο πεζοδρόμιο. Γόπα στιλέτο!
Οι εργαζόμενοι μόνο το μυαλό τους στη δουλειά δεν έχουν πια. Δεν επικοινωνούν: άλλα σκέφτονται, άλλα κάνουν. Ε ρε γλέντια με τις Εφορίες. Ο εθισμένος καπνιστής θα στέλνει στον μεροκαματιάρη χρέος 1.000.000 ευρώ γιατί απ΄ το στερητικό σύνδρομο βάραγε στο κομπιούτερ τα μηδενικά σαν στραγάλια. Άσε το μπλουζάκι το μακό που θα σου πει η ταμίας χαμογελώντας «270.000 ευρώ παρακαλώ, μήπως έχετε ψιλά να με διευκολύνετε;».
Κι όλα αυτά σε μια χώρα όπου η λαϊκή της κουλτούρα εμπεριέχει το τσιγάρο. Γλέντι και νταλκάς χωρίς τσιγάρο δεν γίνεται, λένε οι θεριακλήδες!
Γι΄ αυτό κι ο Έλληνας το έχει τραγουδήσει τόσο πολύ... «Τι μου τη χάρισες την ταμπακέρα αυτή;». «Άναψε το τσιγάρο, δώσ΄ μου φωτιά». «Τι σου ΄κανα και πίνεις, τσιγάρο το τσιγάρο».
«Δώσ΄ μου να καπνίσω ένα τσιγάρο». «Τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια». «Τσιγάρο ατέλειωτο βαρύ η μοναξιά μου». «Στο τσιγάρο που κρατώ».
«Αυτό το τσιγάρο που καίει είναι το τελευταίο».
«ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ που καίει είναι το τελευταίο» μάς λέει η κυβέρνηση. Τουλάχιστον στους δημόσιους χώρους. Ένα μέτρο που- για να λέμε και του στραβού το δίκιο- έχει εφαρμοστεί πια παντού σε Ευρώπη κι Αμερική. Καλά και άγια μέχρι εδώ.
Όμως ένα «μη» δεν φέρνει την άνοιξη. ......................
[ ΤΑ ΝΕΑ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου