Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Παπανδρέου: «Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής»

Τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές και το στίγμα των διαθέσεών του έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μιλώντας για πάταξη της διαφθοράς και αλλαγή σελίδας στην πολιτική ζωή της χώρας.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε άμεσο περιορισμό της σπατάλης και «μαχαίρι» στις ρουσφετολογικές προσλήψεις και τη νοοτροπία περί πελατειακών σχέσεων.
Από τους υπουργούς ζήτησε και τις παραιτήσεις όλων των επιτροπών των υπουργείων, οι οποίες θα συνοδευτούν και από απολογισμό των έργων τους, εξηγώντας ότι δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα για τη σύσταση επιτροπών.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση έλαβε «εντολή ανατροπής» μίας κατάστασης στασιμότητας, παρακμής και αδιαφάνειας και απεύθυνε μία συμβουλή στους νέους υπουργούς: «Δεν απολογούμαστε, δεν κρύβουμε τα κακώς κείμενα, δεν τα φορτώνουμε σε άλλους. Τα αναδεικνύουμε με τον σωστό τρόπο».
Θέλουμε να προχωρούν οι άριστοι όχι οι αρεστοί, τόνισε και ξεκαθάρισε ότι «δεν ήρθαμε για να αλλάξουμε το γαλάζιο κράτος με ένα πράσινο ομοίωμα του». «Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε οι απολογητές της διοικητικής εξουσίας προς τον πολίτη, είμαστε οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία».
Ζήτησε αξιοπρέπεια στις σχέσεις πολίτη-πολιτείας και τόνισε ότι η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ και η δυναμική του «μας δίνει δυνατότητες και ευθύνη για ανατροπές που χρειάζεται ο τόπος».
Βασικό στόχο αποτελεί και η αναβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών: «Η σημερινή διαδικασία είναι αρχή λογοδοσίας της εκτελεστικής εξουσίας προς όλους τους πυλώνες της δημοκρατίας. Και στη Βουλή θα ζητήσω αναβάθμιση επιτροπών».
Ξεκαθάρισε ότι πριν ληφθούν μέτρα θα πρέπει να καταγραφεί το ακριβές μέγεθος των προβλημάτων και ζήτησε να υπάρχει ειλικρινής συνεργασία και κάθε υπουργός να θέσει προτεραιότητες.
Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι έχει καλέσει και τον Συνήγορο του Πολίτη για να εκθέσει την εμπειρία του θεσμού καθώς στόχος είναι να μην υπάρχουν κομματικές ή άλλες διακρίσεις ή προκαταλήψεις λόγω καταγωγής, πλούτου, θρησκείας, αναπηρίας.
Είχε προηγηθεί το πρωί η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Μέχρι το απόγευμα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι τελετές παράδοσης - παραλαβής των νέων υπουργείων.
από [ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ]
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 1:35 μ.μ.- 07/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου