Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Μήνυμα Παπανδρέου προς τον τουρκικό λαό

.
του απεσταλμένου μας στην Κωνσταντινούπολη, Μάκη Πολλάτου.
Μήνυμα προς τον τουρκικό λαό απέστειλε από το Φανάρι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου. Απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τόνισε ότι «θα έχω την ευκαιρία στο μήνυμά μου στον τουρκικό λαό να πω ότι με γνωρίζουν καλά, καθώς και την ειλικρίνεια μου για ζητήματα που μας αφορούν, που μας πονάνε.
Αυτό το μήνυμα θα ήθελα να δώσω, ότι με ειλικρίνεια θέλω να συζητήσουμε τα προβλήματα όχι για να τα κρύψουμε, όχι για να τα εκμεταλλευτούμε, αλλά για να τα λύσουμε».
Ο κ. Παπανδρέου είπε για τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι είναι ένας άνθρωπος που με τη δράση του έχει αναδείξει την ορθοδοξία σε ολόκληρο τον κόσμο, ανοίγοντας επίκαιρα ζητήματα όπως αυτό της πράσινης ανάπτυξης στο οποίο ήταν πρωτοπόρος.
Προσφωνώντας τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε με έμφαση: «Χαιρετίζουμε τις δημοκρατικές εκλογές, σεβόμαστε τις επιλογές και τη ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε σε σας και στο ΠΑΣΟΚ ο ελληνικός λαός». Παράλληλα ευχήθηκε στον κ. Παπανδρέου «πλήρη επιτυχία εις το πολυεύθυνον έργο το οποίο αναλαμβάνετε και μάλιστα σε μία διεθνη οικονομική συγκυρία. Είμαστε βέβαιοι ότι με την καλή σας θεληση, με την εγνωσμένη ικανότητά και σεμνότητα σας θα αντεπεξέλθετε εις τα δύσκολα καθήκοντά σας. Σας εύχομαι να έχετε μία λαμπρή επιτυχία και να επιλύσετε όλα τα εκκρεμή θέματα».Καταλήγοντας, αφού αποκάλεσε τον κ. πρωθυπουργό «πιστό τέκνο της Εκκλησίας» επισήμανε ότι η Ελλαδα και η Τουρκία «είναι δύο σύμμαχες-γειτονικές χώρες που πρέπει να ζήσουν εν ειρήνη».
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στην κωνσταντινούπολη το πρωί της Παρασκευής, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.
Μετά τη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να πάει στο νεκροταφείο Σισλί όπου βρίσκεται το μνήμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του έχει προγραμματιστεί για τις 4:00 το μεσημέρι της Παρασκευής. Συμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν τροποποίησε το πρόγραμμά του και μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο εξωτερικό, αν και αυτή έχει άτυπο χαρακτήρα. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου στην Κύπρο για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, καθώς αναμένεται να προσδιοριστεί το νέο πλαίσιο των σχέσεων Αθήνας - Λευκωσίας και να συζητηθούν οι εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.
από [ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - online ]
ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 1:42 μ.μ.- 09/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου