Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΠΑΣΟΚ :

ΠΡΩΤΑ ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΩΣ ΠΑΡΟΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΩΣ ΛΥΣΕΙΣ…ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΕΙ: «Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ, ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ (!)»;

1. Η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον αγροτικό τομέα είναι χαρακτηριστική της απουσίας σχεδίου και της υποκρισίας με την οποία πολιτεύεται αυτή η κυβέρνηση. Όταν το ΠΑΣΟΚ, καταθέτει προτάσεις, τις απορρίπτει. Όταν έρχεται αντιμέτωπη με τα προβλήματα που η ίδια δημιουργεί, μας κατηγορεί ότι δεν έχουμε προτάσεις. Αμέσως μετά, σπεύδει να υιοθετήσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, που είχε απορρίψει!

2. Χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στις 7 Οκτωβρίου του 2008 το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή, πρόταση νόμου για την αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ από 7% σε 11% στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Όπως υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου στην πρόσφατη ομιλία του στα Τρίκαλα: «εάν γινόταν δεκτή η πρότασή μας, θα αυξανόταν η επιστροφή ΦΠΑ που πήραν οι αγρότες το 2008 για όλα τα προϊόντα. Για παράδειγμα, ένας βαμβακοπαραγωγός, με παραγωγή 300 κιλά ανά στρέμμα, θα έπαιρνε το 2008, εάν περνούσε η πρότασή μας, επιπλέον επιστροφή ΦΠΑ περίπου 5 ευρώ το στρέμμα». Η ΝΔ απέρριψε την πρόταση. Τώρα, με τέσσερεις μήνες καθυστέρηση, πληροφορούμαστε ότι προβάλλει την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ ως μέτρο ανακούφισης των αγροτών!

3. Άλλα παραδείγματα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πρόσφατα στις Σέρρες και στα Τρίκαλα το ολοκληρωμένο σχέδιο μας για μία νέα Συμφωνία Εμπιστοσύνης Πολιτείας-Αγροτών και την ενίσχυση του εισοδήματος των αγροτών. Μεταξύ των προτάσεων, είναι και οι εξής:

  • Ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα.
  • Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, σε ποσοστό 4% επί του συνολικού ύψους των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων.
  • Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών που βαρύνονται από δάνεια, με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και περίοδος χάριτος δύο ετών.
  • Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για δύο χρόνια, χωρίς δόσεις κεφαλαίου, χωρίς τόκους υπερημερίας, χωρίς ανατοκισμό των τόκων.

4. Ποια ήταν η απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο σχέδιο που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; «Χωρίς να γνωρίζει τα προβλήματα…ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφάνισε ένα πρόχειρο «Δεκάλογο» εξαγγελιών… Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ίδια τακτική της επιπόλαιης παροχολογίας» (βλ. Δήλωση Σ. Χατζηγάκη, 9/1/2009 http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7193769)Σήμερα πληροφορούμαστε ότι η κυβέρνηση μελετά τις παραπάνω προτάσεις ως μέτρα κατευνασμού των αγροτών.

5. Και ποια είναι η σχέση του υπουργού με την πραγματικότητα; Καμία απολύτως. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι την ώρα που οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους, στην ίδια δήλωσή του, ο υπουργός δήλωνε ότι«η θέση των αγροτών μας και ιδιαίτερα των νέων βελτιώνεται συνεχώς ενώ η ανάπτυξη της υπαίθρου προχωρεί με ρυθμούς και πόρους που μέχρι τώρα δεν είχαν διατεθεί ποτέ».

ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου