Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

  ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ «ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ» ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ Μ.ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ. 
ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΤΙΜΩΤΙΚΗ ΦΥΓΗ Η Ν.Δ.;

1. Το ΠΑΣΟΚ, κατέθεσε, χθες στη Βουλή, πρόταση για τη σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, της λεγόμενης «προανακριτικής», για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

2. Το ΠΑΣΟΚ, στις 15 Οκτωβρίου 2008 είχε επίσης καταθέσει πρόταση σύστασης αυτής της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Η διαδικασία τότε, δεν είχε ολοκληρωθεί, λόγω της μη συμμετοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη συζήτηση.

3. Επανυποβάλαμε την πρόταση, με βάση τα νέα στοιχεία και τις ισχυρές ενδείξεις που προέκυψαν από τα έγγραφα και τις καταθέσεις μαρτύρων, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, αλλά και τα έγγραφα και τις καταθέσεις μαρτύρων, κατά τη διαδικασία ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που συστήθηκε από τη Βουλή για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου

4. Η πρόταση αναφέρεται στον κ. Δούκα, στον κ. Κοντό και στον κ. Μπασιάκο γιατί με τις Υπουργικές Αποφάσεις τους αναγνώρισαν παράνομα την κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα και προκάλεσαν μείωση της περιουσίας του Δημοσίου από τις ανταλλαγές οικοπέδων. Αναφέρεται επίσης στον κ. Βουλγαράκη, τότε υπουργό Πολιτισμού, διότι δεν απέτρεψε την παράνομη μεταβίβαση αρχαιολογικών μνημείων στη Μονή Βατοπεδίου. Και αναφέρεται και στον κ. Ρουσόπουλο, τότε υπουργό Επικρατείας, γιατί υπάρχουν στοιχεία και πραγματικά περιστατικά, από τα οποία προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας κατά συναυτουργία των υπουργών και υφυπουργών. Με άλλα λόγια, για ηθικό αυτουργό.

5. Προτείνουμε τη σύσταση αυτής της ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση. Απ’ την Επιτροπή αυτή, θα προκύψει η ύπαρξη ή μη δόλου, η περαιτέρω εξειδίκευση των πράξεων, έτσι ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής την άσκηση ή μη δίωξης. Δηλαδή η σύσταση της λεγόμενης «προανακριτικής» δεν συνιστά δίωξη. Είναι βήμα περαιτέρω διερεύνησης.

6. Όταν καταθέσαμε την πρώτη πρόταση για τη σύσταση της «προανακριτικής» τον Οκτώβριο, ο κ. Καραμανλής επέλεξε τη φυγή. Είχαμε την πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά χρονικά αποχώρηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Πώς είχε δικαιολογήσει τότε η κυβέρνηση, δια του κ. Παυλόπουλου την αποχώρησή της; «Αν μετείχαμε στην διαδικασία τότε, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Σύνταγμα και επίσης σύμφωνα με τον Νόμο περί ευθύνης Υπουργών δεν θα ήταν δυνατόν να επανέλθει η Βουλή στο θέμα αυτό…Καλούμε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να σκεφθεί και πάλι να μην εμμείνει σ’ αυτήν την πρόταση, η οποία μαθηματικά θα οδηγήσει στο κουκούλωμα της υπόθεσης. Να περιμένει το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής και από κει και πέρα να έχουμε πλήρη στοιχεία για να προχωρήσουμε» (Π. Παυλόπουλος, μετά από συνεδρίαση κυβερνητικής επιτροπής, 23/10/2008).

7. Το επιχείρημα ήταν νομικά αστείο. Αλλά τέλος πάντων θέλουμε να ενημερώσουμε την κυβέρνηση ότι το πρόβλημα που επικαλέστηκαν δεν υπάρχει, ότι η Εξεταστική ολοκλήρωσε τις εργασίες της και αν έχουν στοιχειώδη αξιοπρέπεια και εννοούσαν αυτά που έλεγαν τον Οκτώβριο, θα έρθουν να ψηφίσουν στη Βουλή.

8. Θα επιλέξουν και πάλι την ατιμωτική φυγή; Την φυγή από τις ευθύνες τους και από την αλήθεια; Θα πρέπει όλοι τους να καταλάβουν και πρωτίστως ο σημερινός πρωθυπουργός, ότι οι ευθύνες των πολιτικών δεν ανασχηματίζονται. Διερευνώνται και καταλογίζονται, όπου υπάρχουν, και όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Είναι θέμα αποκατάστασης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

9. Δυστυχώς, η σημερινή κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή επιχείρησε να κουκουλώσει και αυτό το σκάνδαλο. Η κοινωνία βοούσε και ο σημερινός πρωθυπουργός έκανε πώς δεν καταλάβαινε. Δεν έβλεπε ούτε σκάνδαλο, ούτε ευθύνες των υπουργών του. Ο κ. Καραμανλής σύρθηκε στην εξεταστική επιτροπή και αναγκάστηκε να παραδεχθεί ευθύνες υπουργών του με βαριά καρδιά και μετά από τις συμβουλές των επικοινωνιολόγων του. Απλά πράγματα, που τα καταλαβαίνουν όλοι οι πολίτες.

10. Καλούμε με αίσθημα ευθύνης τα άλλα κόμματα της Βουλής να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης σύστασης αυτής της Επιτροπής. Πιστεύουμε ότι το χρωστάμε στους Έλληνες πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου