Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ, ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

1. Δηλώσεις…

α) Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ Σεϊχη Hamad Bin Jassim Bin Jabr Al-Thani στο Κατάρ, 26/10/2008: «Η επίσκεψή μας στο Κατάρ αφορά μεταξύ των άλλων και την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας μας. Ένας από αυτούς μπορεί ασφαλώς να είναι και η Ολυμπιακή…Αυτό μπορώ να πω, είναι ότι η Qatar Airways είναι στον κατάλογο των επενδυτών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Ολυμπιακή».

β) Κ. Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Μεταφορών, για τη διαδικασία εκποίησης της Ολυμπιακής, 13/11/2008:«Οι εξελίξεις είναι θετικές».

γ) Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της εταιρείας Qatar Airways, 12/1/2009: «Ποτέ δεν καταθέσαμε προσφορά. Η προσφορά έφθασε στην εταιρεία από την ελληνική κυβέρνηση, χωρίς η Qatar να έχει εκδηλώσει προηγουμένως κάποιο ειδικό ενδιαφέρον».

δ) Κ. Χατζηδάκης, πρώην υπουργός μεταφορών, μετά την καταγγελία από το ΠΑΣΟΚ του απίστευτου πρωθυπουργικού φιάσκου με την Qatar Airlines, 15/1/2009: «Η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής συνεχίζεται κανονικά. Αυτό που δεν συνεχίζεται κανονικά είναι η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση».

ε) Ευ. Στυλιανίδης, νέος υπουργός Ανάπτυξης, για τη διαδικασία εκποίησης της Ολυμπιακής, 26/1/2009: «Όλα θα πάνε καλά».

στ) Κ. Χατζηδάκης, πρώην υπουργός Μεταφορών που…ασχολείται ακόμα με την Ολυμπιακή (που είναι ο Ευριπίδης;), 4/2/2009: «Οι προσφορές που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιήθηκε ήταν κατώτερες των προσδοκιών».

ΚΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ: «Αναφέρομαι στην εξαιρετικά θετική εξέλιξη του Σχεδίου μας για οριστική λύση στο χρόνιο πρόβλημα της Ολυμπιακής. Η υποβολή, σε πρώτη φάση, 38 επενδυτικών προτάσεων δικαιώνει τη μεθοδική προσπάθεια που γίνεται και αναδεικνύει το έντονο διεθνές ενδιαφέρον για επενδύσεις στη Χώρα μας». Κ. Καραμανλής, 25/11/2008, Ομιλία στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο

2. Καλά για τον κ. Χατζηδάκη, ο συγκεκριμένος πολιτικός έχει ταυτίσει την πολιτική του σταδιοδρομία, από τότε που ήταν ευρωβουλευτής, με το κλείσιμο της Ολυμπιακής. Αλλά για τον πρωθυπουργό τί να πιστέψουμε; Ότι έλεγε συνειδητά ψέματα ή απλά δεν είχε ιδέα τι γίνεται; Και ποιο από τα δύο είναι χειρότερο;

3. Ευθύνες για την πορεία της Ολυμπιακής έχουν όλες οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Αλλά το Μάρτιο του 2004, δεν παρέλαβαν μία χρεοκοπημένη Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά τις Ολυμπιακές Αερογραμμές που είχαν μια προίκα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ξεκινούσαν από το μηδέν. Και τι έκαναν; Τίποτα. Επί πέντε χρόνια, από το 2004 μέχρι το 2008, άφησαν τα πράγματα εκεί, ακίνητα.

  • Έβγαινε ο κ.Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη και έλεγε ότι η εταιρεία κλείνει και θα υπάρξει εκκαθάριση της εταιρείας, μετά το πήρε πίσω μετά και στη συνέχεια αφήσανε την εταιρεία στον αυτόματο πιλότο. Έγκλημα. Και ξαφνικά ξεκίνησαν τη διαδικασία εκποίησης.
  • Σήμερα η Ολυμπιακή είναι στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, αφού, σε μία πενταετία, τριπλασίασαν τα ελλείμματα, διπλασίασαν τα χρέη και χρησιμοποίησαν την εταιρεία για ρουσφέτια, ακόμη και τώρα. Μέχρι το τέλος.

4. Η αποχωρούσα κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει στους Έλληνες πολίτες:

  • Αν παρά την πενιχρή συμμετοχή στο διαγωνισμό, θα προχωρήσει, εκποιώντας όσο-όσο την εταιρεία, σε κάποιον ή σε κάποια απ’ τις δύο τελικά εταιρείες που συμμετείχαν και με το όποιο τίμημα
  • Αν θα προχωρήσει στην εκχώρηση της εταιρείας έναντι μόλις - όπως γράφεται - 20 εκατ. ευρώ, αν θα επαναλάβει τον ατελή διαγωνισμό ή αν θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση παράταση.
  • Ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων, μονίμων και συμβασιούχων, εφόσον δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πώλησης.

5. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, είχε πει κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2008, στις 20/12/2007: «Όταν αναλάβατε την κυβέρνηση, είχατε τρεις επιλογές: είτε να την πουλήσετε, είτε να την κλείσετε, είτε να την αναπτύξετε σε ένα μικτό σχήμα, με συμμετοχή δημοσίων αλλά και ιδιωτικών κεφαλαίων.Εμείς, προτείναμε το τρίτο σχήμα….Εμείς, προτείναμε τη διαμόρφωση ενός σχεδίου συνεχούς εξυγίανσης και την σύναψη, μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις, κοινωνικού συμβολαίου, στο οποίο όλοι οι συντελεστές θα συμβάλλουν. Τι κάνατε εσείς, κύριοι της κυβέρνησης; Εσείς, δεν επιλέξατε κανένα σχήμα. Για τέσσερα χρόνια, απαξιώσατε την Ολυμπιακή, την χρεώσατε με νέα χρέη και, σήμερα, μιλάτε για το κλείσιμο του Εθνικού Αερομεταφορέα…»

ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου