Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Η ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

1. Το έχουμε ξαναγράψει. Ήταν κάποτε ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κατακεραύνωνε την κυβέρνηση κουνώντας επιδεικτικά τις εκθέσεις του οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια» μέσα στη Βουλή, λέγοντας: «Εδώ μιλούμε, λοιπόν, για την «Transparency International». Ακούστε, λοιπόν, τα αποτελέσματα της δικής σας πολιτικής, κύριε Σημίτη, των δικών σας κυβερνήσεων και θαυμάστε τα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 44η θέση!» (Κ. Καραμανλής, Βουλή, 4/12/2003).

2. Τα χρόνια πέρασαν, αυτός ο αρχηγός έγινε πρωθυπουργός και υπό την πρωθυπουργία του, η Ελλάδα κατρακύλησε στην 57η θέση (2008) στη λίστα της Έκθεσης που κάποτε κουνούσε στη Βουλή.

3. Χθες η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιοποίησε τα στοιχεία έρευνας εθνικής εμβέλειας της εταιρείας Ρublic Ιssue, από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 2008. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή:

  • Το κόστος της μικρο-διαφθοράς στην Ελλάδα για το έτος 2008 εκτιμάται στα 748 εκατ. ευρώ.
  • Τα χρήματα που δόθηκαν για «φακελάκια» και «γρηγορόσημα» αυξήθηκαν κατά 109 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2007.

4. Ο κ. Καραμανλής ήρθε στην εξουσία, μιλώντας για διαφάνεια, κατηγορώντας τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τα μύρια όσα. Κάθε νέα έρευνα που δημοσιεύεται, δείχνει ότι από το 2004 η χώρα μας έχει υποχωρήσει σε όλους τους δείκτες διαφάνειας. Όλα τα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με διαφθορά και σκάνδαλα, έχουν δυστυχώς επιδεινωθεί δραματικά. Ζούμε με μία κυβέρνηση σκανδάλων. Μία κυβέρνηση, η οποία δεν κάνει τίποτα άλλο από το να ενθαρρύνει και να αφήνει να γιγαντώνονται φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς.

5. Τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ γιατί είναι ψηλά στην ατζέντα του Έλληνα πολίτη. Που θέλει να σταματήσει η ανομία, η έλλειψη διαφάνειας, η έλλειψη αξιοκρατίας.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου