Πέμπτη 12 Μαρτίου 2009

28 ΔΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ:

 ΟΤΑΝ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΕ ΚΑΙ ΚΑΤΕΘΕΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΚΑΘΥΒΡΙΖΕ  

1. 
Γ. Παπανδρέου, 20/11/2008, ομιλία στη Βουλή για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο δίνονται 28 δις στις τράπεζες: «Το ΠΑΣΟΚ λέει ένα καθαρό «όχι» στο νομοσχέδιο, που σήμερα συζητάμε. Γιατί; Από αντιπολιτευτικό μένος ή διάθεση, όπως διατείνεται η αποχωρούσα κυβέρνηση; Όχι, κύριοι συνάδελφοι. Είναι διότι αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει τα ελάχιστα εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Διότι δεν αντιμετωπίζει, ούτε ορθά, ούτε δίκαια, τα προβλήματα. Διότι δεν παρέχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αντιθέτως, δίνει απλώς μια λευκή επιταγή στις τράπεζες».
2. 
Κ. Καραμανλής, 21/12/2008, ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό: «Ψηφίσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας…Κυρίως, μάλιστα, για να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απασχόληση, η χορήγηση στεγαστικών δανείων. Σε όλα αυτά, η Αντιπολίτευση απάντησε με σύγχυση, αντιφατικότητα και ακραίο λαϊκισμό. Έφτασαν στο σημείο να υποστηρίζουν αβάσιμα και ανεύθυνα ότι, τάχα «χαρίζονται δισεκατομμύρια». Και αυτό την ώρα που ήξεραν -και ξέρουν- ότι δεν χαρίζεται ούτε ένα ευρώ. Και ρωτώ: Δεν υπάρχει όριο ανευθυνότητας; Δεν υπάρχει όριο στο λαϊκισμό; Είναι δυνατόν να επιδιώκετε το φανατισμό, να επιδιώκετε κοινωνικό διχασμό, διαστρεβλώνοντας τα πάντα;»
3. 
Συμπέρασμα: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προειδοποιούσε, ο σημερινός πρωθυπουργός καθύβριζε.
4. 
Τρεις μήνες μετά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της ασφυξίας. Χρήμα στην αγορά δεν διοχετεύεται. Όλοι σήμερα παραδέχονται ότι η κυβέρνηση έδωσε στις τράπεζες λευκή επιταγή 28 δις χωρίς να διασφαλίσει ότι θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Εμείς, ήμασταν ξεκάθαροι από την πρώτη στιγμή:
-    
Είπαμε ότι το «πακέτο» των 28 δις δεν πρόκειται να φτάσει στις επιχειρήσεις και στους κλάδους που πλήττονται. Σχεδιάστηκε για να καλύψει κυρίως τις επισφάλειες και τα ανοίγματα των τραπεζών.
-    
Προτείναμε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα Ειδικό Ταμείο Αναχρηματοδότησης, συνδέοντας τηνπαροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, με την παροχή εκ μέρους τους, ως εξασφαλίσεων, νέων ή αναχρηματοδοτούμενων δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
5. 
Η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις μας. Το ίδιο έκανε και με τη σύνθεση του Εποπτικού Συμβουλίου. Προτείναμε τη συμμετοχή και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων, που θα έχουν άποψη για την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, και όχι κομματικών στελεχών. Η κυβέρνηση δεν μας άκουσε. Το μόνο που διασφαλίζει το σημερινό Εποπτικό Συμβούλιο είναι ο διακοσμητικός του ρόλος στα Δ.Σ. των τραπεζών. Η έλλειψη αξιοπιστίας της κυβέρνησης και η απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου στήριξης της πραγματικής οικονομίας γενικεύει την ανασφάλεια και βαθαίνει την κρίση.

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου