Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ Φ.Π.Α.

1. Ο Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική, στις 12 Μαρτίου, απευθύνθηκε στον σημερινό πρωθυπουργό: «Προχθές, μας είπατε ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε εκτός πλαισίου Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σας αντέτεινα ότι το πλαίσιο διευρύνεται ή συρρικνώνεται, ανάλογα με τη διαπραγματευτική προσπάθεια και ικανότητα. Δηλαδή, σας είπα, μην είστε μοιρολάτρης, αποδεχόμενος το κατεστημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν με καταλάβατε. Καταλάβατε μήπως ότι, προχθές, το ECOFIN στις Βρυξέλλες έλαβε μια απόφαση για τον ΦΠΑ, δίνοντας τη δυνατότητα στις χώρες να μειώσουν το συντελεστή ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων; Και πήρε αυτές τις αποφάσεις, γιατί το διεκδίκησαν ορισμένες μικρές χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος.Εσείς τι κάνατε; Καταθέτω αυτήν την απόφαση στα πρακτικά. Η Ελλάδα τι έκανε; Πού είναι η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, που υπόσχεστε από το 2004;»

2. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν απάντησε τίποτα. Χθες το θέμα έγινε πρωτοσέλιδο στην Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Πάλι καμία αντίδραση από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης. Η ουσία είναι ότι χώρες όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος διεκδίκησαν και πήραν τη δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ. σε προϊόντα και υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δε διεκδίκησε τίποτα, όπως π.χ. μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα; Ή, ακόμα χειρότερα, το διεκδίκησε και δεν το έλαβε;

3. Το ΠΑΣΟΚ, και πρόσφατα στη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους στο χώρο του τουρισμού, τοποθετήθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ στα τουριστικά προϊόντα. Βλέπουμε πολύ θετικά μια παρόμοια μείωση. Περιμένουμε να δούμε πότε θα τοποθετηθεί η κυβέρνηση.

από ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου