Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ:

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ «ΑΡΠΑ ΚΟΛΛΑ» ΤΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΙΔΕΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ.  

1. Μετά το φοβερά αναπτυξιακό για την Ελλάδα μέτρο της μείωσης των τελών ταξινόμησης στα αυτοκίνητα που είχε ως αποτέλεσμα να ξεπουληθούν οι Cayenne και άλλα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, η κυβέρνηση προχώρησε χθες σε ανακοίνωση μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής και της αγοράς κατοικίας, ουσιαστικά το εξής ένα: «Όποιος πάρει τώρα δάνειο για να αγοράσει σπίτι θα έχει το προνόμιο της έκπτωσης του 40% των τόκων από το φόρο εισοδήματος».

2. Σε μία πρώτη ανάγνωση παρατηρεί κανείς τα εξής:

-    Το μέτρο αφορά μόνο αυτούς που θα αποφασίσουν τώρα να πάρουν δάνειο. Δεν προβλέπεται τίποτα για αυτούς που πήραν στεγαστικό δάνειο π.χ. πέρυσι και δυσκολεύονται να το αποπληρώσουν. Δημιουργούνται με τις ευλογίες της κυβέρνησης δύο κατηγορίες δανειοληπτών για την αγορά ακόμη και της πρώτης κατοικίας. Κάποιοι θα έχουν ποσοστό έκπτωσης 20% των τόκων των δανείων από το εισόδημα τους και άλλοι 40%.

-    Το μέτρο αυτό ευνοεί όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, άρα θα έχουν οφέλη από την μείωση του φόρου στο εισόδημά τους. Το μέτρο αυτό σε τίποτα δεν ωφελεί πολίτες μέσου εισοδήματος, που δεν ωφελούνται από την μείωση του φόρου εισοδήματος. Για αυτούς δεν προβλέπεται τίποτα ούτε και ως προς τη δυνατότητά τους να πάρουν δάνειο. Ως γνωστόν οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες.

3. Είναι φοβερή η ικανότητα αυτής της κυβέρνησης να προαναγγέλλει...παπάδες και μετά να δυσαρεστεί τους πάντεςΟι άμεσα εμπλεκόμενοι στην αγορά κατοικίας φορείς μιλάνε για ημίμετρα που θα έχουν ελάχιστη επίπτωση στη συγκεκριμένη αγορά. Το συμπέρασμα είναι ένα: η «πολιτική του άρπα κόλλα», τα ημίμετρα και οι αδικίες συνεχίζονται αφού δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Μόνο η απέλπιδα προσπάθεια τους να γλιτώσουν την αναπόφευκτη δική τους κατάρρευση...

ΜΠΟΣΤΑΝΙ -  9:20 π.μ. - 29/4/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου