Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Τοκιστής και σουλατσαδόρος

Θυμάμαι έναν περίεργο χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούσε η μακαρίτισσα η μητέρα μου: τοκιστής και σουλατσαδόρος. Τον έλεγε για ανθρώπους που τους θεωρούσε άχρηστους, που είχαν κι έτρωγαν από τα έτοιμα και πουλούσαν μούρη και σπουδαιοφάνεια, που δεν ήταν ικανοί για τίποτα και μόλις δυσκόλευαν τα πράγματα κοίταζαν να βγάλουν έξω την ουρά τους. Είμαι σίγουρος πως αν ζούσε θα τον έλεγε για τον Καραμανλή.

Κάνω αυτή τη δουλειά 45 χρόνια και ομολογώ ότι όλο αυτό το διάστημα δεν είχα ξανακούσει ούτε είχα ξαναδιαβάσει τη φράση «θέλει να μείνει έξω από το κάδρο». Σύμφωνα με την ορολογία των πολιτικών συντακτών, σημαίνει ότι κάποιος επιδιώκει να μη συνδεθεί το όνομά του με ένα σοβαρό πρόβλημα για ν αποφύγει έτσι το πολιτικό κόστος. Γι αυτό και δικαιολογημένα δεν την είχα ξανακούσει.

Γνωρίσαμε καλούς, μέτριους, κακούς, ακόμη και κάκιστους ή και άθλιους πρωθυπουργούς αυτόν τον περίπου μισό αιώνα. Εκείνο που δεν είχαμε γνωρίσει ήταν πρωθυπουργό ο οποίος απολάμβανε τα μεγαλεία και απέφευγε τις υποχρεώσεις του αξιώματος. Μέχρι που μας έτυχε ο σημερινός και μάθαμε ότι κυκλοφορεί κι αυτό το είδος στην πολιτική αγορά: ένας πρωθυπουργός που το μόνο που ξέρει είναι να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, να παπαγαλίζει τις ίδιες ανόητες μεγαλοστομίες και να φορτώνει σε άλλους τις ευθύνες για ό,τι στραβό συμβεί.

Το είδα και χθες στις εφημερίδες. Ενα άγριο τρομοκρατικό χτύπημα συγκλόνιζε τη χώρα και ο Κ. Καραμανλής, ο υπεύθυνος -υποτίθεται- κυβερνήτης της χώρας, ήταν άφαντος, όπως μονίμως άφαντος είναι απ όσα σοβαρά συμβαίνουν σ' αυτόν τον τόπο. Ακόμη κι απ αυτά που συμβαίνουν εξαιτίας του.

Ασφαλώς και είναι υπεύθυνοι για την κατάντια της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας οι διατελέσαντες μετά το 2004 υπουργοί Δημόσιας Τάξης. Αλλά ο κυρίως υπεύθυνος είναι ο Καραμανλής. Σ αυτόν και όχι στον Βουλγαράκη ή στον Πολύδωρα, ή στον Παυλόπουλο, ή στον Μαρκογιαννάκη εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός τις τύχες του. Και κάποια στιγμή θα πρέπει ν αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του. Ο τόπος χρειάζεται σοβαρούς κυβερνήτες. Οχι τοκιστές και σουλατσαδόρους.

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος
bartzinopoulos@hotmail.com

από ΕΘΝΟΣ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:43 π.μ. - 19/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου