Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Εγώ ψηφίζω Mockus!

Ο Antanas Mockus, είναι ο δήμαρχος που κατόρθωσε το αδύνατο: άλλαξε τον τρόπο σκέψης και τη στάση ζωής των κατοίκων μιας πόλης βουτηγμένης στη ρύπανση, την εγκληματικότητα, τη διαφθορά. Ο Mockus, μαθηματικός και φιλόσοφος, εγκατέλειψε τη θέση του καθηγητή στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας, για να αφιερωθεί στην προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της πόλης του και πρωτεύουσας της Κολομβίας, Μπογκοτά. Με ανορθόδοξες και ευρηματικές μεθόδους κατάφερε ακόμη και να πείσει 63.000 πολίτες να καταβάλλουν εθελοντικό φόρο για έργα κοινωνικών υποδομών.
Διόρισε μίμους στη θέση των τροχονόμων, οι οποίοι με παιχνιδιάρικο και θεατρικό τρόπο προσπαθούσαν να συνετίσουν τους παραβάτες. Έκανε ντους ζωντανά σε τηλεοπτική εκπομπή για να δείξει στους συμπολίτες του ότι δεν αφήνουμε το νερό να τρέχει την ώρα που σαπουνιζόμαστε. Ζήτησε από τους κατοίκους να του αναφέρουν όποιον καλό και έντιμο ταξιτζή συναντούσαν, με αποτέλεσμα να μαζέψει 150 σωστούς επαγγελματίες, οι οποίοι τον βοήθησαν με ουσιαστικές προτάσεις για τη βελτίωση του κλάδου και της συμπεριφοράς των συναδέλφων τους. Αυτά και πολλά ακόμη «παλαβά» μέτρα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ανθρωποκτονιών από 80 ανά 100,000 κατοίκους το 1993 στους 22 ανά 100,000 το 2003, τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων στο μισό την ίδια χρονική περίοδο (από 1.300 το χρόνο σε 600). Η σπατάλη νερού έπεσε 40% μέσα σε λίγους μήνες.
Ο Mockus δεν είχε προηγούμενη εμπειρία ως πολιτικός, έχει ωστόσο μια ξεκάθαρη φιλοσοφία: «Η γνώση κινητοποιεί τους ανθρώπους. Όταν οι άνθρωποι γνωρίζουν τους κανόνες και ευαισθητοποιούνται μέσω της τέχνης, με χιούμορ και δημιουργικότητα, μπορούν να δεχτούν πολύ πιο εύκολα την αλλαγή στη ζωή τους.» Το σημαντικότερο για τον Mockus είναι η σημασία στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Ο ίδιος λέει: «Σε μια κοινωνία που η ανθρώπινη ζωή έχει χάσει την αξία της, η μόνη προτεραιότητα που μπορούμε να έχουμε είναι η καθιέρωση του σεβασμού στη ζωή ως βασική αρχή και καθήκον των πολιτών.»
Ψηφίζω Mockus λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου