Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Εγκατάλειψη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 28 Ιανουαρίου 2009
ΤΟΥΣ αγρότες τους θυμόμαστε μια φορά τον χρόνο όταν κατεβαίνουν σε διαμαρτυρίες και στήνουν μπλόκα στους δρόμους. Μόλις φύγουν τους ξεχνάμε- κι εμείς αλλά κυρίως και η κυβέρνηση. 

ΣΑΝ να αγνοούμε ότι από τη γεωργία εξαρτάται άμεσα η ποιότητα της ζωής μας και για τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αλλά και για την προστασία του περιβάλλοντος- τα δάση, τους υδάτινους πόρους ή τη χρήση φυτοφαρμάκων. 

ΚΑΙ οι μεν πολίτες δικαιολογημένα ενοχλούνται από την αναστάτωση που προκαλούν τα μπλόκα και τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις που ασφαλώς έχουν. 

Η πολιτεία ωστόσο δεν μπορεί ούτε να εκπλήσσεται αλλά ούτε και να απορεί που οι αγρότες καταφεύγουν σε τέτοιες ακραίες αντιδράσεις. Γιατί βέβαια αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και αβοήθητοι στην προσπάθειά τους να σταθούν στη διεθνή αγορά. 

ΝΑ είμαστε ωστόσο σαφείς: οι ευθύνες βαρύνουν και παλαιότερες κυβερνήσεις όπως όμως βαρύνουν και τις κατά καιρούς αγροτικές ηγεσίες που έκαναν ελάχιστα πράγματα για να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό. ΠΟΥ είναι τα έργα υποδομής, για παράδειγμα, που θα έλυναν το πρόβλημα της λειψυδρίας; Πού είναι οι συνεταιρισμοί που θα αναλάμβαναν την τυποποίηση των προϊόντων, την αξιοποίηση οικονομιών κλίμακας και την οργανωμένη προώθησή τους στο εξωτερικό; 

ΚΑΙ πότε επιτέλους θα επιτευχθεί αυτή η περίφημη αναδιάρθρωση της ελληνικής γεωργίας και η στροφή της σε νέες δυναμικές καλλιέργειες που θα έλυναν το πρόβλημα των χαμηλών τιμών; ΤΟ παράδοξο είναι ότι η λύση βρίσκεται δίπλα μας. Γιατί ήδη υπάρχουν πολλές περιπτώσεις μεμονωμένων πρωτοβουλιών από αγρότες, αλλά και κάποιους συνεταιρισμούς που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία αυτά τα προβλήματα. 

ΘΑ χρειαστεί σχέδιο και οργανωμένη προσπάθεια για να περάσουν αυτά τα οφέλη σε όλους τους αγρότες. Κι αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη και το χρέος της κυβέρνησης. 
ΤΑ ΝΕΑ
ΤΟ ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου