Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

ΥΠΟΛΟΓΗ Η ΑΠΟΧΩΡΟΥΣΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Ε. ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΕΜΠΟΡΟΥΣ, ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ. ΕΙΚΟΣΑΠΛΑΣΙΑΣΑΝ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ!

1. Τα αποτελέσματα της σημερινής άκαρπης συνάντησης της υπουργού Απασχόλησης με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, επιβεβαιώνουν αφενός την παντελή αδιαφορία και ανικανότητά της να δώσει πραγματικές λύσεις για την προστασία της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας και, αφετέρου, την κατάρρευση στην οποία οδηγεί η κυβέρνηση τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.).

2. Για μια ακόμη φορά, η υπουργός Απασχόλησης δεν μας αποκάλυψε το…περίφημο σχέδιο της κυβέρνησηςμε την «ολοκληρωμένη και στοχευμένη στρατηγική» για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο συνεχώς ακούμε, αλλά ακόμη δεν είδαμε. Ούτε υπουργοί της κυβέρνησης το βλέπουν…

3. Η υπουργός περιορίστηκε σε μια απλή δέσμευση της κυβέρνησης για καταβολή των επιδομάτων και συντάξεων από τον Ο.Α.Ε.Ε., κάτι που άλλωστε αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης, και όχι χάρη προς τους ασφαλισμένους. Όμως, για ακόμη μια φορά, σημασία είχε για ποια θέματα σιώπησε η υπουργός:

  • Σιώπησε σε ό,τι αφορά τη θεσμοθέτηση σταθερής χρηματοδότησης του Ταμείου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, κατά το πρότυπο του ΙΚΑ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δεσμευτεί για τη θεσμοθέτηση σταθερού πόρου υπέρ του ΟΑΕΕ, μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των ασφαλισμένων.
  • Σιώπησε για το θέμα της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις που θα δεσμευτούν ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις, ενόψει μάλιστα μιας δύσκολης περιόδου, λόγω της επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Προτιμά μάλλον να διοχετεύσει τα χρήματα σε κομματικές προσλήψεις ανέργων στο Δημόσιο.
  • Σιώπησε για το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε., σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 258/2005, το οποίο είχε παλαιότερα δεσμευτεί ότι θα καταργήσει ο πρώην υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης. Κάτι τέτοιο μάλλον θα έπρεπε να είναι αναμενόμενο, καθώς η πράξη έχει δείξει ότι εδώ, οι νυν υπουργοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους, πόσο μάλλον οι πρώην με τους νυν…

4. Η κυβέρνηση παρέλαβε τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) το 2004, με έλλειμμα μόλις 35 εκ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά, το έλλειμμα εκτινάχθηκε πλέον στα 550 εκ. ευρώ, σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 2009 -που η κυβέρνηση ήδη κατήργησε- ή στα 700 εκ. ευρώ, όπως είναι η δική μας εκτίμηση χωρίς «μαγειρεμένα» στοιχείαΗ κυβερνητική αδιαφορία, η συστηματική κρατική υποχρηματοδότηση και η εγκληματική προχειρότητα με την οποία έγινε η ενοποίησή του, είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ο ΟΑΕΕ, ένα από τα σημαντικότερα Ταμεία του ασφαλιστικού μας συστήματος, βρίσκεται πλέον σε τόσο δεινή θέση.

5. Για αυτή την κατάρρευση του Ο.Α.Ε.Ε. το ΠΑΣΟΚ καθιστά την κυβέρνηση υπόλογη, τόσο απέναντι στους ίδιους, τους εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους επαγγελματίες, εμπόρους, βιοτέχνες και αυτοκινητιστές, όσο και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

ΠΑΣΟΚ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου