Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΜΕ ΡΩΤΑΝΕ ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ. ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΔΥΝΑΤΕΙ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ .

(Από την συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο Ζάππειο)

1 «Με ρωτάνε τι διαφορετικό μπορείτε εσείς. Υπάρχουν πέντε συγκεκριμένα σημεία, που είναιπροϋποθέσεις για μια άλλη πορεία, για έναν άλλο δρόμο, για μια πιο σίγουρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, της κρίσης και με μία διέξοδο από την κρίση. Πέντε προϋποθέσεις, τις οποίες αδυνατεί σήμερα αυτή η κυβέρνηση να εκπληρώσει.

  • -Πρώτη προϋπόθεση είναι η συλλογικότητα και η ενότητα. Απέναντι σε μια κυβέρνηση, που διχάζει και διαιρεί εμείς ερχόμαστε για να διαμορφώσουμε μια συμμαχία δημιουργικών στρωμάτων, παραγωγικών στρωμάτων, στηρίζοντας και τους αδύναμους. Αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για φροντίδα. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση για να βγούμε από την κρίση.
  • -Δεύτερη προυπόθεση: Κράτος Δικαίου. Επιτέλους ένα ευνομούμενο κράτος, απέναντι σε αυτή την ανομία την οποία βλέπουμε, την ατιμωρησία που βλέπουμε, απέναντι στην αδιαφάνεια, την αναξιοκρατία, απέναντι στη λεηλασία, την έλλειψη σεβασμού του δημόσιου πλούτου. Απέναντι σε μια τέτοια κυβέρνηση, χρειάζεται μια κυβέρνηση κράτους Δικαίου, που θα τηρήσει αρχές, όπως είναι η αξιοκρατία, η διαφάνεια, η αξιολόγηση και η λογοδοσία, η σοβαρή αξιοκρατική στελέχωση του δημόσιου τομέα. Τότε, πράγματι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που έχει αυτή η χώρα με χρηστό, σωστό και αποτελεσματικό τρόπο, υπέρ του Έλληνα πολίτη.
  • -Τρίτη προϋπόθεσηΆμεσα μέτρα εξόδου από την οικονομική κρίση. Άμεσα μέτρα, ώστε να συμβάλουμε σε μια ανθρώπινη κοινωνία, να μην αφήσουμε τις ασθενέστερες τάξεις να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όπως σήμερα γίνεται. Ένα πλαίσιο άμεσων, κοινωνικά δίκαιων μέτρων αντιμετώπισης της ύφεσης. Μέτρα, για τη στήριξη της αγοράς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να ξαναζωντανέψει η αγορά, να μην μπούμε στη στασιμότητα και την ύφεση και, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά το φάσμα της ανεργίας,
  • -Τέταρτη προϋπόθεση: Οι μεγάλες τομές. Απαιτούνται μεγάλες τομές, ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, που αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, που αξιοποιεί το περιβάλλον, που αξιοποιεί την ιστορία μας, που αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, από τον αγροτικό τομέα, μέχρι τον τουριστικό τομέα. Και αυτή είναι η επένδυση στη λεγόμενη «Πράσινη Ανάπτυξη».
  • -Πέμπτη προϋπόθεση: Ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η κυβέρνηση πέντε χρόνια τώρα είναι απούσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς, είτε είναι τα αγροτικά μας, είτε είναι τα εξωτερικά μας, είτε είναι σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική πολιτική. Δεν διαμορφώνουμε, δεν συνδιαμορφώνουμε, δεν έχουμε φωνή. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που ξέρει και μπορεί να διαπραγματεύεται, που έχει σχέδιο και ξέρει αυτό το σχέδιο να το προωθήσει, ώστε να γίνει αποδεκτό και να υποστηριχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις διεθνείς αγορές. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις μιας νέας Εθνικής Συμφωνίας, για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, με ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις, με συλλογικότητα και ενότητα και με κοινή προσπάθεια. Με ηγεσία, που ενώνει και δεν διαιρεί.»

2. «Θέλω να είμαι ειλικρινής απέναντι στον κάθε πολίτη, στον Ελληνικό λαό, σε κάθε Έλληνα, σε κάθε Ελληνίδα. Τίποτε δεν θα είναι εύκολο την επόμενη μέρα των εκλογώνΗ ανοικοδόμηση της Ελλάδας, η ανάταξη της εμπιστοσύνης, απαιτούν τη συμβολή και συνεργασία όλων μας. Απαιτούν το αίσθημα του δικαίου, τη δέσμευση όλων μας να δουλέψουμε για μια νέα πορεία. Όμως, ένα είναι βασικό: αυτή την κρίση, δεν μπορεί να την πληρώσει κι άλλο, διότι ήδη έχει πληρώσει πολλά, ο φτωχότερος και ο μεσαίος Έλληνας, τα μεσαία και τα χαμηλότερα εισοδήματα της χώρας.»

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου