Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Έβαλαν στα ράφια τους ότι βρωμιά υπήρχε και μας την πουλάνε φθηνά, δήθεν ότι μας κάνουν και χάρη…Ελάτε να τους βάλουμε να τα φάνε…


Καταγγέλλει η Κομισιόν την καινοφανή πρακτική πώλησης τροφίμων μετά την ημερομηνία λήξης τους σε μειωμένες τιμές από μεγάλες αλυσίδες.

Το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και η αρμόδια επίτροπος Αντρ.Βασιλίου, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Κ.Μπατζελή, επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων, όπως ορίζεται στη κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Ειδικότερα, η αρμόδια επίτροπος Αντρούλα Βασιλείου τόνισε ότι τα τρόφιμα δεν μπορεί να διατίθενται στην αγορά εάν δεν είναι ασφαλή, ενώ κάθε πρακτική για την πώληση τροφίμων σε μειωμένες τιμές δεν σημαίνει μειωμένη ασφάλεια του καταναλωτή, της ποιότητας και του τρόπου σήμανσης των τροφίμων, όπως αυτή καθορίζεται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία.

Ακόμα και στην περίπτωση όπου πωλούνται τρόφιμα με την σήμανση «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...» με ημερομηνία δηλαδή ελάχιστης διατηρησιμότητας του προϊόντος, το κράτος μέλος και οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα πρέπει να εγγυώνται ότι το τρόφιμο διατηρεί τις ιδιότητες και την ποιότητά του όπως αυτές περιγράφονται στην συσκευασία του προϊόντος. Διαφορετικά, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις για παραβίαση της νομοθεσία ασφάλειας των τροφίμων.

Σχολιάζοντας την απάντηση της επιτρόπου η Κατερίνα Μπατζελή επισήμανε: «Η πρακτική πώλησης τροφίμων μετά την λήξη της ημερομηνίας ή με ένδειξη 'ανάλωση κατά προτίμηση πριν από...' παίρνει σημαντικές διαστάσεις ακόμα στην Ευρώπη και μάλιστα σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Προϊόντα 'δεύτερης κατηγορίας' προωθούνται μαζικά από μεγάλες αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες στην ουσία πωλούν σε χαμηλές τιμές τα αποθέματά τους αντί να τα επιστρέφουν προς καταστροφή».

Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή, «η νέα αυτή πρακτική θα πρέπει να προβληματίσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι αναγκαίο να εκδώσει συγκεκριμένες συμπληρωματικές οδηγίες και ελεγκτικές πρακτικές αντί να αρκείται στην πληροφόρηση που λαμβάνει από τα εθνικά συστήματα 'έγκαιρης προειδοποίησης', που ενεργοποιούν τα κράτη μέλη μετά την κυκλοφορία και την κατανάλωση των επικίνδυνων αυτών τροφίμων».

από ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου