Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ


ΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΣΤΕΙΑ. ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΟΒΑΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΥΤΕ ΣΧΕΔΙΟ, ΟΥΤΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ, ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.

1. Παρακολουθούμε το όψιμο ενδιαφέρον της σημερινής κυβέρνησης για συναίνεση. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους, κυρίως για τους πολίτες, αν το εννοούσε κιόλας. Τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν δεν θυμόντουσαν τη συναίνεση τώρα που τίναξαν την ελληνική οικονομία στον αέρα και θέλουν να αποφύγουν την εκλογική κατάρρευση.
2. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα περάσει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που κακοποίησε όσο καμία άλλη θετικές έννοιες όπως η «διαφάνεια», η «επανίδρυση», η «μεταρρύθμιση» και τώρα η «συναίνεση».   
3. 
Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσαμε να συζητάμε για μέρες για το πόσο καλό θα ήταν οι πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν για την κρίση, για την παιδεία, για την πάταξη της διαφθοράς. Τα αστεία όμως πρέπει να τελειώνουν. Το βασικό ζητούμενο είναι να αποκτήσει η Ελλάδα ισχυρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Όλα τα άλλα έπονται, για τον απλούστατο λόγο ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς σοβαρή κυβέρνηση. Ούτε σχέδιο, ούτε συναινέσεις, ούτε τίποτα.
-    
Η σημερινή κυβέρνηση ούτε σοβαρή είναι (ακόμη και υπουργοί της αποδέχονται ότι δεν έχει σχέδιο για την κρίση – και πώς να έχει αφού οδήγησε τη χώρα σε εσωτερική κρίση, πριν από τη διεθνή κρίση – ούτε αξιόπιστη(απέρριψε 5 χρόνια τώρα όλες τις προτάσεις μας για εθνική συνεννόηση, ακόμη και για τις πυρκαγιές το 2007).
-    
Οι ευρύτερες συναινέσεις χτίζονται από ηγέτες που πιστεύουν στην συνεννόηση και το έχουν αποδείξει. Χτίζονται πάνω σε ξεκάθαρο σχέδιο και σαφέστατες πολιτικές επιλογές. Αυτό θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, υπό το Γιώργο Παπανδρέου.  

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΝΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΑΠΕΥΘΥΝΩ ΞΑΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΚΑΝΤΕ ΤΟΠΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ!»
(Από την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στα Ιωάννινα)

Η συναίνεση απαιτεί νέα αξιόπιστη κυβέρνηση, σχέδιο και στόχους για το λαό. Λευκή επιταγή για να συνεχιστούν αδιέξοδες και άδικες πολιτικές δεν δίνουμε σε κανέναν.
1. 
«Ποτέ δεν φοβήθηκα τη λέξη «συναίνεση». Συναίνεση, έχω επιδιώξει σε όλη την πολιτική μου ζωή. Στην παιδεία, στον πολιτισμό, στην εξωτερική πολιτική. Στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη διαφάνεια, στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος, στην αξιοκρατία στο Δημόσιο, στην αποκέντρωση, στην αλληλεγγύη με το συμπολίτη μας».
2. 
«Λέω ναι στη συναίνεση, αλλά με σχέδιο και στόχους για το λαό.Συναίνεση, χωρίς σχέδιο και χωρίς στόχους, όπως ζητά ο κ. Καραμανλής, είναι λευκή επιταγή:
-    για να συνεχίσει την αδιέξοδη, άδικη και αναξιόπιστη πολιτική
-    για αδράνεια και μεγαλύτερη κρίση
-    για να συνεχίσουν να κυβερνούν οι λίγοι, οι ισχυροί και οι ευνοούμενοι
-    για να αφήσουμε να επιβιώνει ο παρασιτισμός
-    για να συνεχίζεται η λεηλασία του δημόσιου πλούτου, η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η διαφθορά και η ανισότητα.
Τέτοια λευκή επιταγή, εμείς, δεν δίνουμε. Δεν δίνει ο Ελληνικός λαός!»

3. «Αλλά, ακόμη κι αν μπορούσαμε να συνεννοηθούμε στα βασικά, στα αυτονόητα, ποιοι είναι οι φορείς που θα μπορούσαν να τα υλοποιήσουν; Εμπιστεύεται πια κανείς αυτή την κυβέρνηση, ότι μπορεί και θέλει να κάνει αυτά τα οποία εμείς λέμε, να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους που χρειάζονται για την Ελλάδα;»

Ας αποφασίσουν οι πολίτες: ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ.; Έξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία;
1. «Είναι ώρα να αλλάξουμε πορεία. Είναι ώρα για έναν άλλο δρόμο.Απευθύνω ξανά μήνυμα προς την κυβέρνηση: κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα της δημιουργίας, η Ελλάδα της αξιοκρατίας, η Ελλάδα της ανάπτυξης, η Ελλάδα της διαβούλευσης, η Ελλάδα της διαφάνειας, η Ελλάδα του κοινωνικού κράτους, η Ελλάδα της Πράσινης Ανάπτυξης».
2. «
Ας δώσουμε το λόγο στον Ελληνικό λαό να αποφασίσει:
-    
ΠΑΣΟΚ ή Νέα Δημοκρατία;
-    Έξοδο από την κρίση ή χρεοκοπία; 
Αξιοπρεπή διαβίωση ή φτώχεια;
-    Ασφάλεια ή ανασφάλεια; 
Δουλειά ή ανεργία;
-    Πράσινη Ανάπτυξη ή ύφεση;
-    
Προστασία του δημοσίου πλούτου ή ξεπούλημα και λεηλασία του;
-    Φόβος και υποταγή στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ή ισχυρή και υπερήφανη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας;»
3. «
Ο λαός, με την ψήφο του, θα διαλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, σε δύο διαφορετικές πορείες. Και θα διαλέξει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα».

Γιατί να αποδεχόμαστε μία Ευρώπη μόνο της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος; Στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για να κάνουμε την Ευρώπη σοσιαλιστική, προοδευτική
1. «Ποιος είπε ότι πρέπει να αποδεχτούμε τη συντηρητική Ευρώπη; Μια Ευρώπη, μόνο της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος; Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη της Δημοκρατίας, της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής Ένωσης; Ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που επενδύει στη γνώση, στην καινοτομία, στον άνθρωπο και το περιβάλλον του; Μπορούμε».
2. «
Γι' αυτό, εμείς, οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης, καλούμε τους πολίτες της Ευρώπης να ψηφίσουν προοδευτικά, δημοκρατικά, σοσιαλιστικά, στις Ευρωεκλογές που έρχονται. Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, να κάνουμε την Ευρώπη σοσιαλιστική, προοδευτική».

 
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΙΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑ…ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ.

1. Την ώρα που ο σημερινός πρωθυπουργός ψάχνει τρόπο να βγάλει μια φωτογραφία με τον Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, τ
ο ΠΑΣΟΚ, δυστυχώς, επαληθεύτηκε στις προβλέψεις του ότι, η διοίκηση Ομπάμα, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, θα προσπαθήσει να βελτιώσει κατά πολύ πρωτίστως τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Άγκυρα.
2. Ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια, η Άγκυρα συσσωρεύει πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο στη Μ. Ανατολή, στον Καύκασο και, με τις πολιτικές που αναπτύσσει στα ενεργειακά θέματα, έχει αναχθεί σε περιφερειακή δύναμη, 
η Ελλάδα σπατάλησε το διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο που είχαν συσσωρεύσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
3. Η κυβέρνηση της Ν.Δ., στην εξωτερική πολιτική, 
είτε παρατηρεί απλώς τις εξελίξεις, είτε μοιράζει χαμόγελα δεξιά και αριστερά. Τα αποτελέσματα είναι οφθαλμοφανώς δυσάρεστα. Όπως και για τα περισσότερα εκ των μεγάλων θεμάτων της εσωτερικής μας πολιτικής, έτσι και στην εξωτερική μας πολιτική, η Ελλάδα πρέπει να γυρίσει σελίδα.   

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ «ΑΓΡΑΦΟ ΠΙΝΑΚΑ». ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

1. 
Το ΠΑΣΟΚ δεν πιστεύει ότι ο διάλογος για την Παιδεία μπορεί και πρέπει να γίνει σε έναν «άγραφο πίνακα», με επικοινωνιακούς όρους και στόχους. Γιατί όποιος πραγματικά πιστεύει στο διάλογο καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις προς συζήτηση.
2. Συμμετέχουμε στο διάλογο θέτοντας προϋποθέσεις: α) όλες οι πολιτικές δυνάμεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους, β) η χρηματοδότηση της παιδείας να είναι δέσμευση όλων των πολιτικών δυνάμεων, γ) το ΕΣΥΠ να θέτει τους στόχους και τις πολιτικές κατευθύνσεις, δ) η ΝΔ να δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει στο διάλογο και με την επόμενη κυβέρνηση, και ε) με το ξεκίνημα του διαλόγου να υπάρξουν σοβαρά στοιχεία για τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τις κοινωνικές τάσεις.
3. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε το δεύτερο τραπέζι διαλόγου με θέμα την
αναμόρφωση του Λυκείου και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης επί των προτάσεων του Κινήματός μας.
4. 
Ο στόχος μας για την Παιδεία είναι σαφής: «Δημόσια Δωρεάν Παιδεία Υψηλής ποιότητας για όλους». Ο στόχος της αναμόρφωσης τουΛυκείου είναι η δημιουργία «Ευρωπαίων πολιτών του 21ου αιώνα». Οι πέντε βασικοί άξονες του προγράμματος για την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την πρόσβαση είναι:
-    
Ουσιαστική αλλαγή στο Λύκειο, τόσο ως προς το πρόγραμμα σπουδών όσο και ως προς την παιδαγωγική προσέγγιση.
-    
Αντικειμενικές πανελλαδικές εξετάσεις εντός του Λυκείου.
-    
Εθνικό Απολυτήριο που θα αποτελεί «διαβατήριο» για την τριτοβάθμια εκπαίδευση για το μαθητή.
-    
Καθορισμός από κάθε σχολή των μαθημάτων και του συντελεστή βαρύτητας αυτών για την επιλογή των φοιτητών τους.
-    
Χρηματοδότηση των σχολών με κατάθεση συγκεκριμένου ποσού για κάθε φοιτητή που εισάγεται σε αυτές.
ΠΑΣΟΚ
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου