Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σε ένα θαύμα ελπίζει η οικογένεια του Ευγένιου Σπαθάρη...


Nοσηλεύεται εγκεφαλικά νεκρός στο νοσοκομείο ΚΑΤ.
Ο καλλιτέχνης – και για πολλούς ο γνησιότερος εκφραστής της ελληνικής παράδοσης - έπεσε από τις σκάλες κατά την προσέλευσή του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας, το βράδυ της Τρίτης (05/05), με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι.
Αμέσως ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το νοσηλευτικό προσωπικό του οποίου τον μετέφερε στη συγκεκριμένη κλινική στην Κηφισιά. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, το ιατρικό προσωπικό καταβάλλει προσπάθειες ανάνηψης, ωστόσο 
μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο έχει καταστεί αδύνατον, καθώς ο ασθενής έχει αιμάτωμα στο κεφάλι.
85 ετών σήμερα, ο γιος του Σωτήρη Σπαθάρη έγινε γνωστός ως ο εθνικός καραγκιοζοπαίκτης και ο μεγαλύτερος εκπρόσωπος του θεάτρου σκιών.
Ξεκίνησε την πορεία του ως ζωγράφος και στα χρόνια που ακολούθησαν παρουσίασε δεκάδες έργα με πρωταγωνιστή τον καραγκιόζη τόσο ως άψυχο υλικό ( με φιγούρες ηρώων), όσο και σε έμψυχη μορφή με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο "Ελληνικό Χορόδραμα", στο Θέατρο Χατζώκου, καθώς και στο Θέατρο Συντεχνίας, με τις παραστάσεις "Το ταξίδι", "Το καταραμένο φίδι", "Ο δικτάτορας", "Ο Αλέκος με τα κυδώνια" και πολλές άλλες.
Εχει κυκλοφορήσει 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχιζε να παίζει στη τηλεόραση. Το 1962 τιμήθηκε με το Βραβείο Ρώμης, ενώ ακολούθησαν το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, το Α' Βραβείο Πολωνίας, το Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι και πολλά άλλα. Πριν από δύο χρόνια τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος, για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.
από Cosmo.gr
 ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 9:21 Μ.Μ. - 7/5/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου