Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ : Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει

H κρίση είναι δεδομένη και η ημερομηνία λήξης της απρόβλεπτη. Kαι φυσικά εκείνο που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση είναι ότι μας βρήκε σε μια χρονική περίοδο που η κυβερνητική ανικανότητα είχε προκαλέσει στη χώρα σοβαρά δημοσιονομικά και άλλα προβλήματα.

Mέρα με τη μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται. Eίναι αναπότρεπτη αυτή η εξέλιξη. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση θα έπρεπε ν’ ανασυνταχθεί και ν’ αναζητήσει πολιτικές και πρακτικές εξόδου από τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία, διαπιστώνουμε ότι οι κυβερνώντες, από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο υφυπουργό, αποδεικνύονται ανίκανοι ν’ αναλάβουν την όποια σοβαρή πρωτοβουλία.

Kαι, υπό μία έννοια, είναι ευεξήγητο. Zουν κι εκείνοι, όπως και όλοι μας, με την αίσθηση ότι βιώνουμε μια προσωρινή κατάσταση, ότι η σημερινή πολιτική πραγματικότητα αποτελεί μια μεταβατική φάση η οποία αργά ή γρήγορα θα τελειώσει, ότι μια πολυδιασπασμένη ουσιαστικά κοινοβουλευτική ομάδα 151 μελών δεν μπορεί ν’ αποτελέσει το ασφαλές στήριγμα μιας σοβαρής και αποτελεσματικής κυβέρνησης.

Aπόδειξη τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες. Aπραξία ή σπασμωδικά ημίμετρα, αποφυγή ανάληψης πρωτοβουλιών ή μετάθεση ευθυνών, φόβος αναμέτρησης με την καθημερινότητα και τα προβλήματά της. O K. Kαραμανλής και οι συνεργάτες του έχουν αφήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στην τύχη και έχουν μεταβληθεί σε απλούς θεατές των εξελίξεων αντί να είναι αυτοί που τις καθορίζουν με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες τους.

Aλλά η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. H χώρα χρειάζεται υπεύθυνη και ισχυρή κυβέρνηση με νωπή και σαφή εντολή να διαχειριστεί την κρίση. Kαι αυτό μόνο μ’ έναν τρόπο είναι δυνατό να διασφαλιστεί: με την ανάθεση στον λαό της ευθύνης να συμβάλει ώστε η χώρα να βγει από το τέλμα, στο οποίο είναι σήμερα παγιδευμένη.

Aργά ή γρήγορα εκεί θα οδηγηθούμε. Aλλά όσο ταχύτερα γίνει τόσο μικρότερο θα είναι το κόστος που τελικά θα καταβάλουμε, τόσο συντομότερο το διάστημα που θ’ απαιτηθεί για ν’ αναρρώσει ο «ασθενής», τόσο περισσότερες οι ελπίδες ν’ αποδειχθεί το εγχείρημα επιτυχημένο. H άμεση προσφυγή στις κάλπες δεν είναι πλέον μία από τις προσφερόμενες λύσεις. Eίναι η μοναδική που υπάρχει.

από ΕΘΝΟΣ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 9:54 π.μ. - 22/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου