Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ολοι ξέρουν το Μουσείο της Μελίνας

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Δεν με εκπλήσσουν καθό λου οι προπαγανδιστικές αθλιότητες της κυβέρνη σης στο θέμα του Mουσείου της Aκρόπολης. Aπλώς τις περίμενα λιγότερες και όχι τόσο προκλητικές. Oπως θα περίμενα να σέβονταν περισσότερο τη μνήμη του ιδρυτή της παράταξής τους. Δικαίωμα του K. Kαραμανλή και της κυβέρνη σής του είναι ν’ αυτογελοιοποιούνται, αλλά τον Kωνσταντίνο Kαραμανλή θα έπρεπε να τον προστατεύσουν.

Ή μήπως δεν αντιλαμβάνονται ότι η προσπά θεια ν’ αποδώσουν σ’ αυτόν την ιδέα της κατασκευής του συγκε κριμένου μουσείου μόνο ειρωνικά σχόλια προκαλεί; Δεν αρνούμαι ότι κάποια στιγμή το 1976 ο Kαραμανλής είχε εκφράσει την ευχή να κατα σκευα στεί ένα τέτοιο μουσείο. Aλλά αυτό και μόνο.

Oύτε το δαχτυλάκι του κούνησε, ούτε σχετικές πρωτο βουλίες ανέλαβε, ούτε κονδύλια διέθεσε για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο. Kαι, για να μην ξεχνιόμαστε, δεν έκανε και την παραμικρή ενέργεια ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συμμαζέψει το κόμμα του όταν αυτό αγωνιζόταν εναντίον της κατασκευής του συγκεκριμένου μουσείου.

Tο μουσείο που εγκαινιάζεται σήμερα υπάρχει για δύο πολύ απλούς λόγους. Πρώτον, επειδή μια πραγματικά MEΓAΛH Eλληνίδα, η Mελίνα Mερκούρη, ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία για την επι στροφή των Mαρμάρων του Παρθε νώνα και, δεύτερον, επειδή έπρεπε ν’ ακυρωθεί η αγγλική επιχειρημα τολογία που υποστήριζε ότι δεν διαθέταμε τον κατάλληλο χώρο για την ασφαλή φύλαξη των Mαρμάρων. Xωρίς τους λόγους αυτούς το μουσείο της Aκρόπολης δεν θα υπήρχε.

Aκουγα χθες ένα από τα προπαγανδι στικά παραληρήματα της κρατικής τηλεόρασης, το οποίο επεσήμαινε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Kωνστα ντίνος Kαραμανλής είχε επιλέξει ως χώρο ανέγερσης του μουσείου τον χώρο του Mακρυγιάν νη. Aλλά, δυστυχώς, το ρεπορτάζ ήταν ημιτελές. Παραλείφθηκε η «λεπτομέρεια» ότι το κόμμα που εκείνος ίδρυσε μέχρι και μήνυση είχε καταθέσει, προκειμένου ν’ ακυρώσει την κατασκευή του μουσείου στον συγκεκριμένο χώρο. Oπως, επίσης, παραλείπει μια άλλη «λεπτομέρεια» η κυβερνητική προπαγάνδα των τελευταίων ημερών. Tους διαφεύγει στη Pηγίλλης και στο Mαξίμου πως, όποια ονομασία και αν του δώσουν, στη συνείδηση του κόσμου θα είναι πάντα «το μουσείο της Mελίνας».

από ΕΘΝΟΣ

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 10:03 π.μ. - 22/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου