Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009


ΓΝΩΜΗ «Μαύρη τρύπα»

ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΛΗΘΑΡΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 24 Ιανουαρίου 2009
Τα ελληνικά κτίρια αποτελούν μια χάσκουσα «μαύρη τρύπα» κατασπατάλησης ενέργειας. Σήμερα, το 74% των ελληνικών κτιρίων έχει ανεπαρκή μόνωση, πράγμα που έχει ως συνέπεια την απώλεια σχεδόν 23.000 GWh ενέργειας, η οποία αν με κάποιο τρόπο μετατρεπόταν σε ηλεκτρισμό, θα αρκούσε για να θέσει εκτός λειτουργίας σχεδόν όλες τις μονάδες λιγνίτη. 

Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Σίγουρα επίσης δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μια μαγική διόρθωση των προβλημάτων. Αυτό που προτείνει το WWF Ελλάς ως πρώτο βήμα είναι η άμεση εφαρμογή του Νόμου 3661/2008 για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε εκεί. Το WWF Ελλάς με τη νέα επιστημονική έκθεση «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050» δείχνει τα μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια και προτείνει τη δημιουργία κατοικιών μηδενικών εκπομπών από το 2015 και έπειτα. 

Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η κατεύθυνση σημαντικών πόρων στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας και η θέσπιση αυστηρών κανόνων κατανάλωσης ενέργειας και εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών σε κάθε νέο και ευρέως ανακαινισμένο κτίριο θα αναζωογονούσε τον κατασκευαστικό κλάδο, θα έφερνε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα έβαζε την Ελλάδα στον δρόμο της πραγματικά βιώσιμης ανάπτυξης. 

Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής του WWF Ελλάς.
ΤΑ ΝΕΑ
το μποστάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου