Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

«Για μας το δημόσιο σχολείο θα είναι το νέο μεγάλο έργο του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο»…

α) Πρώτη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι οι παγκόσμιες αλλαγές, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

  • Για αυτό, το πρόγραμμα σπουδών, από το σχολείο μέχρι τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θα το συνδέσουμε με ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης: αυτό της Πράσινης Ανάπτυξης της οικονομίας της γνώσης και της πληροφορίας. Θα συνδέει τα όνειρα των νέων με νέα επαγγέλματα, ανταγωνιστική Ελλάδα, ποιοτικά προϊόντα στη γεωργία, τις κατασκευές, την ενέργεια μέχρι και τον τουρισμό. Θα εξασφαλίζει δημιουργικές και καλοπληρωμένες δουλειές, αντίστοιχες με τα ενδιαφέροντα και τις σπουδές τους.

β) Δεύτερη πρόκληση είναι η πρόκληση της παγκόσμιας οικονομίας. Ο εργαζόμενος ανταγωνίζεται σε μια παγκόσμια αγορά. Οφείλουμε να είμαστε ικανοί και συλλογικά και ως άτομα ως προσωπικότητες, ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες αυτές απαιτήσεις. Για αυτό…

  • Η απόκτηση πιστοποιητικού επάρκειας στη χρήση διαδικτύου και γνώσης ξένης γλώσσας θα γίνεται μέσα από το σχολείο.
  • Τα μαθήματα για το Εθνικό Απολυτήριο θα είναι τα μισά από τα σημερινά, με έμφαση στα βασικά εφόδια για το νέο. Η γλώσσα μας, τα ελληνικάκαι τα μαθηματικά, η γλώσσα της νέας εποχής των υπολογιστών, είναι βασικά εφόδια, που πρέπει να έχουν σε υψηλό επίπεδο τα παιδιά για να βγουν με δυνατότητες στο σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο.
  • Κάθε Ελληνικό Πανεπιστήμιο πρέπει να έχει τη διεθνή του διάσταση.

γ) Τρίτη μεγάλη πρόκληση, η μετανάστευση. Όλα τα παραπάνω έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία σε μία εποχή μεγάλης κινητικότητας πληθυσμών, που κάνει τις κοινωνίες μας πολυπολιτιστικές. Σ’ αυτούς πρέπει να απαντήσουμε μέσα από το εκπαιδευτικό μας σύστημα με τον Ισοκράτη: Έλληνας είναι ο της ελληνικής παιδείας μετέχων.

δ) Τέταρτη μεγάλη πρόκληση, είναι η πρόκληση της πληροφορικής.

  • Είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να είναι στην 27η θέση της Ευρώπης δηλαδή τελευταία στις ευρυζωνικές συνδέσεις στα σχολεία. Εμείς βάζουμε στόχο το 2015 η Ελλάδα να είναι από τις χώρες στην Ευρώπη στην πληροφορική στην Ευρώπη στα σχολείαΜε δωρεάν πρόσβαση και το φορητό υπολογιστή για κάθε μαθητή και φοιτητή.

Οι προτάσεις μας κοστίζουν. Αλλά κάθε ευρώ που επενδύουμε στην Παιδεία, επιστρέφει στο έθνος μας με τόκο.

«Για μας η παιδεία δεν είναι μέρος του δημοσιονομικού προβλήματος. Είναι μέρος της λύσης του οικονομικού μας, και όχι μόνο, προβλήματος. Η επένδυση για μας στον άνθρωπο, είναι η αναγκαία συνθήκη για την αναστροφή της αναπτυξιακής μας κατηφόρας.

  • Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μας το ΠΑΣΟΚ εγγυάται την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και στο 2% για την έρευνα την τεχνολογία σε μια τετραετία.
  • Θα το αποδείξουμε από τον πρώτο κιόλας προϋπολογισμό με επιπλέον 1 δις ευρώ για την παιδεία. Θα κόψουμε αν χρειάζεται από παντού. Τα λεφτά που θα εξοικονομηθούν από άλλες δαπάνες θα πάνε στην παιδεία. Όχι για να χαθούν σε κάποια αδιαφανή χοάνη, αλλά για να χρηματοδοτήσουν τις μεγάλες αλλαγές και να στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις».
Γ.Α Παπανδρέυ - ΠΑΣΟΚ
το μποστάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου