Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

5 χρόνια μετά, η αποχωρούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. πάλι μιλάει για διάλογο, χωρίς να παρουσιάζει σχέδιο, για μικροκομματικούς και επικοινωνιακούς λόγους.

1. «Μετά από 5 χρόνια, η σημερινή συζήτηση από πλευράς της Ν.Δ. δεν ήταν για την κατάσταση στην παιδεία ή τις προτάσεις για το πού πάμε, αλλά για τη διαδικασία. Μετά από 5 χρόνια! Μετά από 5 χρόνια, είστε χωρίς σχέδιο, με βάρκα την ελπίδα του διαλόγου».

2. «Επαναλάβατε πολλές φορές κύριε πρωθυπουργέ «Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε». Μετά από 5 χρόνια. Και ρωτώ: είστε και ανοιχτοί να πείτε και κάτι; Είστε έτοιμοι να προτείνετε και κάτι; Μετά από 5 χρόνια; Γιατί από την τοποθέτηση του Υπουργού και του Πρωθυπουργού, από τα όσα είπαν για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, μάλλον καταλαβαίνω ότι μας καλείτε να κυβερνήσουμε!»

3. «Φοβάμαι όμως ότι αντιλαμβάνεστε αυτή τη διαδικασία περισσότερο ως μια απέλπιδα προσπάθεια μικροκομματικής προσέγγισης του μεγάλου θέματος που λέγεται παιδεία. Διότι 2 ολόκληρα χρόνια, από το 2006 μέχρι το 2007, η Κυβέρνηση δίχασε την κοινωνία βύθισε τη χώρα στο χάος για ένα νόμο – πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δεν έλυνε κανένα πρόβλημα. Με μοναδικό σκοπό, να συσπειρώσει κάποιους οπαδούς, να κερδοσκοπήσει κομματικά, να παίξει με τα συντηρητικά αντανακλαστικά κάποιων τμημάτων της κοινωνίας. Αυτά όμως δεν περνάνε πια…»

Λέμε «Ναι» στο διάλογο. Αλλά καταθέτουμε τους δικούς μας όρους που διασφαλίζουν τη σοβαρότητά του.

«Πρώτος όρος. Λαού θέλοντος αύριο είναι το ΠΑΣΟΚ Κυβέρνηση. Θα δεχθείτε στην περίπτωση αυτή να συμμετέχετε ως αξιωματική αντιπολίτευση στο διάλογο που εμείς θα οργανώσουμε;»

1. «Το ζητώ αυτό, κύριοι της Ν.Δ., όχι ρητορικά, διότι σήμερα, που βρίσκεστε σε δύσκολη θέση, είναι εύκολο να ζητάτε διάλογο για να αποποιηθείτε τις ευθύνες σας. Αύριο, ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα τις αναλάβετε τουλάχιστον; Διότι δύο φορές που σας κάλεσα σε διακομματικό διάλογο ως Υπουργός Παιδείας το 1988 και το 1994 εσείς το αρνηθήκατε!

2. Και για να διασφαλιστεί η ποιότητα και η συνέχεια του διαλόγου προτείνω το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας να γίνει ανεξάρτητη Αρχή και να υπάρξει και ξεχωριστή διακομματική Επιτροπή για την παιδεία. Χαίρομαι που η πρόταση μου για διακομματική επιτροπή την οποία το 1996 έκανα νόμο και η Ν.Δ. τότε σαμποτάρισε, έρχεστε τώρα και την υιοθετείτε!»

«Δεύτερος όρος. Να υπάρξει η πολιτική βούληση για μια ελάχιστη βάση συναίνεσης σε βασικές αρχές. Βασικές αρχές ευνομίας, αξιοκρατίας και δημοκρατικής διαβούλευσης».

1. Τι εννοώ; Στη χώρα μας επικρατεί η ανομία. Ανομία υπάρχει διότι το κράτος αντί να υπηρετεί τους νόμους, υπηρετεί τις μικροκομματικές προσταγές.

  • Μιλάτε για αξιολόγηση στην παιδεία. Μας κοροϊδεύετε; Όταν δεν υπάρχει αξιοκρατία, πως θα υπάρξει αξιολόγηση; Δεν μπορεί με το καλημέρα στην Κυβέρνηση να αλλάζετε όλους τους Προϊσταμένους Εκπαίδευσης με κριτήριο την κομματική τους προσήλωση στη Ν.Δ!
  • Δεν μπορείτε να υποβαθμίζετε το εκπαιδευτικό σύστημα και τα πτυχία με το να κάνετε κομματικές προσλήψεις παντού, σε βάρος της συνταγματικής επιταγής για αξιοκρατία, διαφάνεια
  • Δεν μπορούμε να περιμένουμε το σεβασμό του νέου ανθρώπου σε ένα διάλογο, εάν η Κυβέρνηση δίνει το παράδειγμα της αδιαφάνειας, της συγκάλυψης, της νοθείας ακόμη και σε κορυφαίες ψηφοφορίες για το Σύνταγμα.

2. «Για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε και δεσμεύομαι προσωπικά απέναντι στη Νεολαία της χώρας, η Κυβέρνησή μας θα αποτελέσει εγγύηση για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την αξιολόγηση και κοινωνική λογοδοσία παντού. Η παιδεία θα αποτελεί παράδειγμα στην εφαρμογή των παραπάνω αρχών».

«Τρίτος όρος για ένα σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο. Το θάρρος της πρότασής μας».

«Έχουμε μεγάλες διαφορές αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ., και αντί να τις κρύβουμε πίσω ένα διάλογο από «μηδενική βάση», ας αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες μας. Να κριθούμε από τον ελληνικό λαό για τις πραγματικές μας πολιτικές και όχι τις μεγαλόστομες διακηρύξεις μας. Εγώ καταθέτω τις προτάσεις μας στα πρακτικά, είναι συγκεκριμένες κύριοι συνάδελφοι και όχι αόριστες».
Γ. Α. Παπανδρέου - ΠΑΣΟΚ.
το μποστάνι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου