Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:

Η ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΑΣ.
1. Για ακόμη μία φορά επί κυβέρνησης Ν.Δ., διαπιστώνουμε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη μάχη παρασκηνίου για τη νέα ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Η Ν.Δ. επιδιώκει και απεργάζεται για τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, δεσμούς εξάρτησης και καθεστώς ιδιότυπης συνεργασίας. Πιστεύει ότι έτσι θα συνεχίσει να ελέγχει την πορεία των μεγάλων υποθέσεων που είναι σε εξέλιξη, ακόμη κι όταν σε λίγο πάψει να είναι κυβέρνηση.
2. Η χώρα, η Δικαιοσύνη και η λειτουργία της ίδιας της Βουλής, κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια βαρύ τίμημα, στο βωμό ανάλογων ακραίων κομματικών επιλογών της Ν.Δ.. Τέτοιες επιλογές, η αποχωρούσα κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να επαναλάβει. Τα παιχνίδια με τους θεσμούς με σκοπό το κομματικό όφελος, μόνο δεινά επιφέρουν στον τόπο.
3. Το ΠΑΣΟΚ ζητά το αυτονόητο: σοβαρότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία. Ζητάμε επιλογές προσώπων με επιστημονική κατάρτιση και κύρος, που να υπηρετούν μόνο τη Δικαιοσύνη και να αφουγκράζονται το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Ζητάμε η νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλεγεί με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι κομματικά.
4. Η αποδέσμευση της δικαστικής εξουσίας από τις όποιες παρεμβάσεις της εκτελεστικής, είναι επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ. Ο τρόπος επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης χρειάζεται αλλαγή. Η αλλαγή αυτή συναρτάται βέβαια με τροποποιήσεις στο Σύνταγμα. Όμως, ακόμη και υπό τις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος, η κυβέρνηση θα έπρεπε και θα μπορούσε να έχει πάρει θετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, εάν διέθετε πολιτική ευαισθησία και βούληση. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να μεριμνήσει τουλάχιστον για την ακρόαση από τη Βουλή των υποψηφίων για την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Δεν το κάνει, γιατί θέλει να λειτουργήσει ανεξέλεγκτα. Αναλαμβάνει έτσι ακέραια την πολιτική ευθύνη των επιλογών της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου