Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΡΑΞΗ.


1. Απίθανα πράγματα καταγράφει για μία ακόμη χρονιά η έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Οι πολεοδομίες, οι εφορίες, ο χώρος της υγείας και πολλοί δήμοι πρωταγωνιστούν πάλι στην κακοδιοίκηση και στη διαφθορά. Ενώ, για ακόμη μία χρονιά, το περιβάλλον και η τσέπη των απλών πολιτών είναι τα βασικά θύματα αυτής της κατάστασης.
Μαθαίνουμε λ.χ. ότι γιατροί είχαν ιδρύσει off-shore εταιρεία όπου έβαζαν τα έσοδα από τα φακελάκια. Φαίνεται ότι τα τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής στελεχών της κυβέρνησης μέσω off-shore έπιασαν τόπο.
2. Στις 29 Σεπτεμβρίου του 2003, ο κ. Καραμανλής κουνώντας επιδεικτικά τις εκθέσεις του οργανισμού «Διεθνής Διαφάνεια» έλεγε: «Η Ελλάδα κατρακυλά ασταμάτητα στη λίστα της διεθνούς κατάταξης για τη διαφθορά. Από την 25η το 1997, έφτασε στην 44η φέτος». Το 2008 η Ελλάδα κατρακύλησε στην 57η θέση αλλά ο κ. Καραμανλής έχει σταματήσει να διαβάζει τις εκθέσεις.
3. Η λειτουργία του κράτους δεν αφορά μόνο ένα κόμμα ή μία κυβέρνηση. Μας αφορά όλους:
Αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση, γιατί «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Και όταν η κυβερνητική μηχανή λειτουργεί στην εντέλεια μόνο για να ανταλλάξει το Δημόσιο οικόπεδα-φιλέτα με νεράκι λίμνης, όταν κυβερνητικά στελέχη παραδίδουν τηλεοπτικά μαθήματα φοροδιαφυγής μέσω off-shore, όταν από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη ακούγεται το «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», όταν το μήνυμα της ρεμούλας και της ατιμωρησίας έρχεται από ψηλά, μην περιμένουμε η Δημόσια Διοίκηση να αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας.
Αφορά όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι οποίοι πλήττονται, πλήττεται η αξιοπρέπεια και η λειτουργία τους, από τη λογική της ατιμωρησίας και της προστασίας επίορκων λειτουργών.

Αφορά κάθε πολίτη ξεχωριστά και όλους μαζί. Γιατί το «φακελάκι» και το «λάδι» κάποιος το παίρνει αλλά και κάποιος το δίνει. Όλοι μας λοιπόν μπορούμε να συμβάλλουμε στο να περιοριστεί η διαφθορά στη χώρα μας. Χρειαζόμαστε όμως πολιτική ηγεσία που θα δίνει το καλό παράδειγμα υιοθετώντας τη διαφάνεια στη λειτουργία της και τιμωρώντας παραδειγματικά εκείνους που βάζουν, σε οποιοδήποτε επίπεδο, το χέρι στο μέλι.

4. Αυτό θα είναι και το πρώτο μέλημα της επόμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως έχει δεσμευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου. Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος μέσα από μία σειρά μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Πολιτών, με την Πολιτεία να κάνει το πρώτο βήμα. Αυτά τα βήματα περιλαμβάνονται στις συγκεκριμένες δεσμεύσεις μας για το Πολιτικό Σύστημα και το Κράτος, όπως παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο του Κινήματος στις 22 Μαΐου.

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 7:20 μ.μ. - 30/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου