Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ποια «πραγματικότητα» θέλουν;

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος


Καλό είναι να θυμόμαστε -και να θυμίζουμε- ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών είναι ένας κακός νόμος που πρέπει να αλλάξει. Αλλά ακόμη καλύτερο είναι να θυμόμαστε -και να θυμίζουμε- ότι δεν είναι μόνο αυτός ο κακός νόμος που οδήγησε στην παραγραφή των παρανομιών, οι οποίες ενδεχομένως έχουν διαπραχθεί από πολιτικούς.

Συνυπεύθυνοι είναι και οι πολιτικοί εκείνοι που με συγκεκριμένες πράξεις τους δεν επέτρεψαν να εφαρμοστεί η προβλεπόμενη από τον νόμο δικαστική διαδικασία και επέβαλαν τελικά την παραγραφή των ποινικών ευθυνών που ενδεχομένως υπήρχαν. Ο βασικός υπεύθυνος εν προκειμένω είναι ο πρωθυπουργός.

Υπεύθυνοι, όμως, είναι κι άλλοι. Και δυστυχώς υπεύθυνοι είναι και δικαστικοί όποιοι και όσοι δικαστικοί εμπόδισαν με διάφορους τρόπους να προχωρήσει η διερεύνηση των υποθέσεων και να αποκαλυφθεί η αλήθεια, έτσι ώστε να γίνει γνωστό ποιοι και ποιες παρανομίες είχαν ενδεχομένως διαπράξει...

Αυτήν την τελευταία περίπτωση τη βλέπουμε στην πιο ακραία μορφή της στην υπόθεση της Siemens. Η εντύπωση που κάθε καλόπιστος πολίτης αποκομίζει είναι ότι επιδιώκεται η χρονική περιχαράκωσή της, έτσι ώστε να αφορά μόνο σε περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα και με το δεύτερο ένταλμα για τον Χριστοφοράκο, η υπόθεση του C4I σταματά τον Μάιο του 2003.

Αλλά τα στοιχεία, ο Χριστοφοράκος, οι άνθρωποι της Siemens, όλα όσα έχουν προκύψει άλλα λένε. Και αυτήν την πραγματικότητα, όποιες διαστάσεις κι αν έχει, είναι που πρέπει να φέρουν στο φως οι δικαστικοί που τη διερευνούν και όχι μια κατασκευασμένη «πραγματικότητα» που να υπηρετεί συγκεκριμένες σκοπιμότητες και άρα όχι μόνο το σκάνδαλο να μην αγγίζει, αλλά και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης να υπονομεύει.

Κι επειδή μέσα σε αυτά που λένε οι άνθρωποι της Siemens είναι ότι κάποια χρήματα άλλαξαν χέρια ακόμη και το 2008, τότε ίσως έχουμε περιπτώσεις που δεν έχουν παραγραφεί, αν υποτεθεί ότι στις συναλλαγές αυτές είναι μπλεγμένοι και πολιτικοί. Αυτές δεν τις βλέπουν οι ασχολούμενοι με την υπόθεση, δεν τις αξιολογούν ως σοβαρές ή δεν τους ενδιαφέρουν; Γιατί ό,τι από τα τρία κι αν συμβαίνει, αποδεικνύεται ότι δεν πηγαίνουμε καθόλου καλά.

[ ΕΘΝΟΣ ]

ΜΠΟΣΤΑΝΙ - 12:08 μ.μ. - 30/06/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου