Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ανοχή

ΚΟΛΑΦΟ για την κυβέρνηση αποτελούν οι εκθέσεις διεθνών και ελληνικών υπηρεσιών που ασχολούνται με την έκταση της διαφθοράς στη χώρα μας.
ΚΥΡΙΩΣ γιατί δείχνουν ότι, αντίθετα με όσα είχε προεκλογικά υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία, τα τελευταία χρόνια η διακίνηση του μαύρου χρήματος έχει αυξηθεί στην Ελλάδα, σε όλες τις μορφές και εκδοχές του.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει πως, σε σχέση με το 2003, η χώρα μας έχει μειώσει σημαντικά τις προσπάθειές της για την αποτελεσματική πάταξη της διαφθοράς. Και την κατατάσσει πολύ χαμηλότερα σε όλους τους σχετικούς δείκτες.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Και ότι δεν παίρνουμε μέτρα που μας έχει υποδείξει.
ΚΑΙ η ετήσια έκθεση του Έλληνα γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης είναι γεμάτη περιστατικά διαφθοράς κρατικών υπαλλήλων. Μερικά είναι πολύ χαρακτηριστικά:
ΓΙΑΤΡΟΙ του ΕΣΥ εργάζονται παράνομα σε ιδιωτικές κλινικές και δέχονται τα φακελάκια μέσω οφσόρ εταιρειών. Ένας βρέθηκε με καταθέσεις δύο εκατομμυρίων ευρώ.
ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ εισέπρατταν επιστροφές ΦΠΑ με πλαστά ή ανύπαρκτα τιμολόγια.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Λυκείου υπέκλεψε τα θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων και τα διοχέτευσε σε φροντιστήρια.
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ζήτησε χρηματοδότηση πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ για να καθαριστεί έκταση μόλις δέκα στρεμμάτων στον δήμο του.
ΕΙΝΑΙ φανερό ότι η διαφθορά έχει ακουμπήσει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, κυρίως επειδή υπάρχει καθεστώς ατιμωρησίας. Αλλά και γιατί η λειτουργία των θεσμών έχει υπονομευτεί τόσο πολύ που ο πολίτης δεν εξυπηρετείται αν δεν χρηματίσει.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ η κυβέρνηση, που είχε κάνει προεκλογική σημαία της την πάταξη της διαφθοράς, δεν έχει πράξει τίποτα για να την εξαλείψει.
ΑΝΤΙΘΕΤΑ, όπως έδειξε με τους χειρισμούς της στα μεγάλα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν και στελέχη της, αν δεν την ενθαρρύνει, πάντως την ανέχεται.
[ ΤΑ ΝΕΑ ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου