Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Οι συναινέσεις χτίζονται μόνο πάνω σε συγκεκριμένο πρόγραμμα και αρχές που αγκαλιάζουν όλη την κοινωνία και δεν υπηρετούν τους λίγους. Οι 5 βασικές αρχές του δικού μας σχεδίου ανάταξης της χώρας. Οι 5 μεγάλες διαφορές της προοδευτικής από τη νεοσυντηρητική πολιτική.

«Το δικό μας σχέδιο είναι διαφορετικό. Έχουμε μεγάλες διαφορές. Υπάρχουν πέντε διακυβεύματα που διαφοροποιούν μια προοδευτική από μια νεοσυντηρητική πολιτική. Πάνω σ’ αυτές τις αρχές θα οικοδομήσουμε πραγματικές συναινέσεις στην ελληνική οικονομία…

α) «Πρώτον, εσείς πιστεύετε ότι οι αγορές αυτορυθμίζονται. Εμείς πιστεύουμε, γνωρίζουμε, ότι αυτό είναι συνταγή καταστροφής και υποκρισίας. Απαιτείται ένα κράτος που εποπτεύει και ρυθμίζει τις αγορές, ένα κράτος δικαίου, επιτελικό και αποκεντρωμένο. Ένα κράτος που δίνει λογαριασμό στον πολίτη για το πού πάνε τα λεφτά του, πού πάνε οι φόροι του. Με έλεγχο για όλα τα πρόσωπα της εξουσίας, όχι στην ατιμωρησία. Διαφάνεια, αξιοκρατία, αξιολόγηση παντού. Με τους άριστους και όχι τους αρεστούς».

β) «Δεύτερον, εσείς πιστεύετε ότι η διανομή εισοδήματος προκύπτει αυτόματα από την φιλευσπλαχνία του πλούτου. Εμείς κατοχυρώνουμε το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία και ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για κάθε πολίτη.

  • Πρώτο μέλημά μας σε περίοδο κρίσης να προστατεύσουμε τους αδύναμους, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη που βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια της, να στηρίξουμε τη ζήτηση στην αγορά όχι δάνεια σε τράπεζες, χωρίς αυτά να πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία, όπως σας προειδοποιήσαμε και εδώ και μήνες και δεν μας ακούγατε με άμεσα μέτρα, όχι ημίμετρα χωρίς στόχευση και με το μάτι στην κάλπη, αλλά με στοχευμένες δράσεις που παράγουν αποτέλεσμα».

γ) «Τρίτον, εσείς πιστεύετε ότι κοινωνική πολιτική σημαίνει φιλανθρωπικά επιδόματα και εισοδηματικές ενισχύσεις. Εμείς προωθούμε ένα δίχτυ ασφαλείας και πολιτικές για την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, ένα δίκτυο υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης, μόνιμης κοινωνικής υποστήριξης δίπλα στον πολίτη με ενεργό συμμετοχή των δήμων. Υγεία, πρόνοια, αξιοπρεπείς συντάξεις. Τελικά σιγουριά. Προτείνουμε την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους σε μια νέα βάση που θα απαντά στις νέες ανάγκες του πολίτη σε μια εποχή τεράστιων αλλαγών.

  • Η πόλη, τα προβλήματα της γειτονιάς, η μετανάστευση, η ποιότητα του περιβάλλοντος η ενδοοικογενειακή βία, η γκετοποίηση στρωμάτων. Με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της επερχόμενης ανεργίας και τη στήριξη των ανέργων για να μπορέσουν να ξαναμπούν το γρηγορότερο στην ενεργή οικονομική ζωή».

δ) «Τέταρτον. Εσείς πιστεύετε ότι η ανάπτυξη του τόπου μπορεί να γίνει με αυτόματο πιλότο ή με ρουσφετολογικές επιλογές. Εμείς προτάσσουμε αναπτυξιακό σχέδιο προγραμματισμένη ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης. Για να απαντήσουμε επιτέλους στο ερώτημα τι θα παράγει αυτός ο τόπος σε δέκα χρόνια.

  • Μιλάμε για αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου, για μια νέα οικονομία με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη, με ενισχύσεις και αναδιαρθρώσεις για κλάδους και περιοχές που πλήττονται, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία από την κρίση ή ο αγροτικός τομέας. Πράσινη ανάπτυξη που θα δώσει νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Αξιοποιώντας συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, το πολιτισμικό μας και φυσικό κεφάλαιο, το ανθρώπινο δυναμικό από τον αγροτικό τομέα τον τουριστικό τομέα μέχρι και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις φιλοπεριβαλλοντικές τεχνολογίες, τα ευρυζωνικά δίκτυα. Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων θα γίνει με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη και την παιδεία. Και επιμένουμε: τώρα χρειάζεται η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Εν μέσω κρίσης».

ε) «Τελική μας διαφορά. Εσείς μένετε απαθής μπροστά στις διεθνείς και ευρωπαϊκές εξελίξεις. Εμείς ξέρουμε και μπορούμε να παίξουμε ρόλο στη διεθνή σκακιέρα. Το έχουμε αποδείξει από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από τη σημερινή ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ σήμερα στη Βουλή για την Οικονομία.
ΜΠΟΣΤΑΝΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου