Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: «ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ – 6 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ»
Από την ομιλία του Προέδρου του Κινήματος στη Βουλή επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Διακομματικής Επιτροπής με θέμα “Δημοκρατική αναδιοργάνωση της αστυνομίας”
1. «Το πρόβλημα της Αστυνομίας είναι στην ουσία πολιτικό. Εντάσσεται και αυτό στην γενικότερη αποδιοργάνωση του κράτους. Τι έκανε πέντε χρόνια τώρα η αποχωρούσα κυβέρνηση;
- Πέρασε αρχικά, εν μια νυκτί Προεδρικό Διάταγμα για τα Σώματα Ασφαλείας για να καταργήσει το αντικειμενικό σύστημα μεταθέσεων, που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ.
- Δεν δαπάνησε σχεδόν τίποτα για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής της ΕΛΑΣ. Και βέβαια, όπως παντού, δεν τήρησε τις οικονομικές υποσχέσεις της προς το προσωπικό της.
- Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν ο ασφυκτικός, κομματικός έλεγχος, όχι μόνο της ηγεσίας και των επιτελείων, αλλά ολόκληρου του Σώματος».
2. «Πώς να σκέφτεται λοιπόν ο αστυνομικός το συμφέρον του πολίτη, όταν ξέρει ότι άλλα είναι τα κριτήρια με τα οποία κρίνεται, τιμωρείται ή προάγεται; Το δίλημμα είναι απλό: Ή το κράτος θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τον πολίτη ή θα είναι κράτος-υποχείριο μιας συντηρητικής αντίληψης ότι, όλα γίνονται για να υπηρετήσουν σκοπιμότητες κομματικές, ψηφοθηρικές, εξυπηρέτησης ειδικών και ισχυρών συμφερόντων.»
3. «Εμείς έχουμε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη και πολιτική βέβαια. Και το αποδείξαμε. Συμφιλιώσαμε, για πρώτη φορά μετά τον Εμφύλιο, την Ελληνική Αστυνομία με την ελληνική κοινωνία.Καταφέραμε να έχουμε την πιο ασφαλή χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Καταφέραμε να μειώσουμε στο ελάχιστο τις πυρκαγιές τα καλοκαίρια, με ένα άρτια οργανωμένο Πυροσβεστικό Σώμα».
4. «Για το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας, μεταξύ ασφάλειας και Δημοκρατίας. Σε ένα ευνομούμενο κράτος, πρέπει και μπορούν να υπηρετούνται ταυτόχρονα και οι δύο αυτές αρχές…Καταθέτουμε εν συντομία τις δικές μας προτάσεις για το κεφάλαιο «ασφάλεια» στη χώρα μας:
- Πρώτον, απελευθέρωση αστυνομικών από την εκτέλεση καθηκόντων διοικητικής φύσεως, που δεν σχετίζονται με την αποστολή και το έργο τους. Η επιστροφή των αστυνομικών στις γειτονιές, με περιπολίες πεζών ή με μοτοσικλέτα ή με αυτοκίνητα, είναι απολύτως αναγκαία.
- Δεύτερον, πλήρης αναδιοργάνωση των σπουδών και της εκπαίδευσης των αστυνομικών.
- Τρίτον, δημιουργία Ινστιτούτου Πολιτικής κατά του Εγκλήματος και Πολιτικής Ασφάλειας, διεθνούς επιστημονικού κύρους.
- Τέταρτον, αλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., με βάση επαγγελματικά και ποιοτικά κριτήρια, όχι κομματικά ή συγγενικά.
- Πέμπτον, ριζική αλλαγή της διοικητικής δομής και λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Η διοικητική δομή της ΕΛΑΣ, όπως και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας, πρέπει να αντιστοιχηθεί και θα αντιστοιχηθεί στη νέα διοικητική δομή της χώρας: επιτελικό κράτος, περιφερειακή Αυτοδιοίκηση - διοίκηση και ισχυρός Δήμος.
- Έκτο, αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής με επαρκή χρηματοδότηση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου